Centrum för idrott och kultur (CIK) blöder pengar. Tillsammans med simhallen Hälsohuset går anläggningen med tre miljoner kronor i förlust per år. Sammanlagt beräknas kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden få ett underskott på drygt åtta miljoner kronor i år.
Kommunens tjänstemän har fått i uppdrag att spara på konsulter, timvikarier, utbildningar, projekt, konferenser och att lägga ner chattfunktionen Kommun-Kim. Vad samhällsbyggnadsnämnden ska spara på är inte klart än.
Berörs skolor och äldreomsorg?
– Nej, det här politiska beslutet handlar om besparingar i kommunstyrelsen och samhällsutvecklingsnämnden. Ingen annan nämnd har underskott som kräver åtgärder i år, säger kommunstyrelsens vice ordförande Mimmi Westerlund (KD).
Timvikarierna som berörs är de som hoppar in vid sjukdom och semestrar i kommunens kontaktcenter.
Allra störst kostnader i kommunstyrelsens budget står CIK för.
– Ja, vi har stora kostnader för CIK, och till viss del även för Hälsohuset. Kommunfastigheter har fått i uppdrag att hyra ut de kontorslokaler som står tomma, samtidigt ska vi sälja namnrättigheterna till CIK, säger Mimmi Westerlund.
Det nya styret vill också att det skapas fler event som hockeycamps och inkomstbringande kulturevenemang.
– CIK tillför mycket till föreningslivet, men mycket gick fel med kostnadskontrollen under bygget. Vi ser det som en av våra viktigaste uppgifter att stoppa den ekonomiska blödningen, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (Knivsta.nu).
Men att föreningarnas hyror ska höjas ser de inte som ett alternativ.
– Nej, vi vill jobba med att öka intäkterna. Innan vi gör något annat vill vi uttömma de möjligheterna.
Kan den planerade försäljningen av villatomter påverka årets budget?
– Ja, det är förhoppningen. Bedömningen i nuläget är att vi ska kunna sälja 5–10 villatomter i år. Utöver det pågår försäljning av verksamhetsmark i Ar.
Under kommunfullmäktiges senaste möte fick de styrande frågan varför de sänkt skolpengen och varför skolor ska säga upp personal.
– Vi har inte sänkt skolpengen. I budgeten för 2023 höjde vi den med 4 procent, så det kan inte var sänkt skolpeng som ligger bakom något. Vi planerar att höja pengen även 2024. Tyvärr tror vi mycket kommer gå till inflation och räntor givet omvärldsläget. Vi hade hellre lagt hela tillskottet på kvalitet, svarar Mimmi Westerlund.