Arbetslag grund i ny organisation
I januari nästa år sjösätts en ny organisation för cirka 200 kommunanställda i Knivsta inom vård och omsorg. Ett mål med den nya ordningen är att verksamheterna ska byggas upp runt arbetslag.
- Det fanns tydliga önskemål om ett annat upplägg för verksamheterna som jag ansvarar för, säger socialchef Annika Placido och tillägger att alla fackförbund inte skrivit på papperen än.
Flera problem har funnits med nuvarande struktur, som vilar på sju olika enhetschefer. Bland annat har för många frågor hamnat i knäet på socialchefen. Modellen med samordnare på verksamhetsnivå har inte fungerat eftersom personerna som suttit här inte haft vare sig befogenhet, och i många fall, inte rätt kompetens, för att styra det operativa arbetet.
Inte ändamålsenligt
Enhetscheferna har i sin tur brottats med ett kärvt ekonomiskt läge och fått jobba mer med siffror än utveckling av den verksamhet de ansvarat för. Annika Placido håller med om att upplägget för hennes del av kommunen inte varit ändamålsenlig:
- Nej, det stämmer. Jag har fått ta allt från det lilla, lilla till det stora, stora.
I den nya organisationen, som tagits emot med öppna armar av kommunals medlemmar, smälter sju enheter ihop till tre områden: särskilt boende, ordinärt boende och verksamhet för funktionshindrade. För varje enhet tillsätts en enhetschef och mellan dem och socialchefen finns en ny tjänst: chefen för äldre- och handikappomsorg.
Helhetssyn
Lena Liljeblad från kommunal i Knivsta är nöjd med att områdena under varje enhetschef får avdelningschefer.
- På så sätt skapas inte långa avstånd. Personalen får lättare att vända sig till en chef med frågor. Det blir en annan trygghet, säger hon.
Annika Placido är belåten med att det till varje enhet knyts kompetenser, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och sjukgymnaster, vilket skapar en helhetssyn.
Men alla har inte sagt ja och amen till nyordningen. Inte ännu i alla fall. Sjukgymnasterna, med flera, är rädda för att deras grupp slås sönder, och facket väntar fortfarande på en konsekvensbeskrivning.
- Vi blir splittrade och vet inte hur det blir om någon av oss blir sjuka. I dag kan vi lätt gå in och täcka upp för varandra, säger Douglas Rivera, sjukgymnast.
- Alla gillar inte den nya modellen. De som är enhetschefer i dag tycker att de förlorar i status när de får fler chefer över sig. Den grupper som får dela på sig är rädda för att forum för att diskutera forum går förlorade. Men med tiden hoppas jag att fördelarna ska överväga nackdelarna, säger Annika Placido.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!