Anna, 30, nekas jobba hemma: "Osäkert och jobbigt"

Knivstabon Anna måste åka in till jobbet på en statlig myndighet i centrala Stockholm under coronapandemin, trots att hennes arbete kan göras hemifrån. "Cheferna säger bara att det är så det är beslutat, vi får inget annat svar."

Anna måste pendla mellan Knivsta och Stockholm – fast hon kan jobba hemma.

Anna måste pendla mellan Knivsta och Stockholm – fast hon kan jobba hemma.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Knivsta2020-10-20 19:15

Sverige och världen befinner sig fortfarande i en pandemi, och hemarbete rekommenderas av Folkhälsomyndigheten för att minska trängsel i kollektivtrafiken. Men Knivstabon Anna, som egentligen heter något annat, 30, måste fortfarande resa fram och tillbaka till sitt arbete på en statlig myndighet i centrala Stockholm. 

– Vi måste vara på plats på jobbet. Vi har möjlighet att jobba hemma om vi ska få hem hantverkare eller vid symtom, men annars är det på plats som gäller. Det känns osäkert och jobbigt, säger Anna. 

Anna har flera kollegor som delar hennes oro, och ovissheten på arbetsplatsen är stor. Varken Anna eller kollegorna som hon har pratat med vet varför de inte får jobba hemma. 

– Cheferna säger bara att det är så det är beslutat, vi får inget annat svar. Jag jobbar helt via datorn. Jag har jobbat hemma när jag har haft symtom och det har gått bra, säger hon. 

Anna tycker att det är tråkigt att hon som medarbetare på en statlig myndighet inte har möjlighet att göra samhällsnytta och minska risken för smittospridning genom att arbeta hemifrån. Hon tycker att det finns positiva saker med att arbeta på plats, som att träffa kolleger, men att det är sånt man får offra under en pandemi. 

– Jag skulle vilja att de var mer tillmötesgående om någon vill arbeta hemifrån. Möjligheten borde finnas i alla fall. 

Anna har lyckats anpassa sin arbetstid så att hon inte behöver resa i rusningstrafik utan kan förskjuta arbetsdagen. Men att pendla mellan Knivsta och Stockholm känns ändå inte helt säkert, och värre kan det bli om smittan ökar ännu mer i de två länen i kombination med vinterväder som kan orsaka problem för tåg och pendeltåg. 

– Ibland är tågen inställda och då finns det en risk att det blir mycket folk på ett och samma tåg, det är läskigt, säger hon. 

Anna har försökt samtala med sitt närmaste skyddombud, som i sin tur har tagit upp frågan med ett nationellt skyddsombud. Men trots detta har det inte blivit någon förändring. 

Har du gett upp?
– Ja, så gott som. Jag vet inte hur det blir om det blir en större uppgång i antalet fall, då kan det kanske förändras. Men som det är nu så tror jag inte att det kommer att ske någon ändring, säger Anna. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!