Agneta Bergqvist har den reumatiska sjukdomen reumatoid artrit och sitter i rullstol. Hon behöver hjälp med det mesta – att gå på toaletten, duscha, skära maten. I över tio år har hennes sambo och dotter varit avlönade anhörigvårdare, men nu är alla anhörigvårdare i Knivsta kommun uppsagda.
– Jag känner att jag inte har något människovärde längre. Det känns som om de tagit livet av mig på något sätt. Min dotter och sambo är den stora tryggheten, säger Agneta Bergqvist.
Beslutet att inte längre tillåta anhörigvårdare togs i november av socialnämnden. Det rörde sig om runt 13 vårdtagare.
– Den enskilda blir inte utan insatser. De som har biståndsbedömd rätt får samma timmar, men av hemtjänsten, säger socialchef Mats Ståhl Elgström.
Men flera har liksom Agneta Bergqvist tackat nej till hemtjänst.
Varför genomfördes förändringen?
– För att öka kvaliteten. Det är svårt att få insyn och garantera att enskilda får den omvårdnad de behöver av anhörigvårdare. Hemtjänsten har inarbetade rutiner för att ta kontakt med sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut vid behov. Anhöriga får inte den fortbildning som ordinarie personal får och vi kan inte ställa samma krav på dem, svarar Mats Ståhl Elgström.
Han tillägger att anhörigvårdare inte är fel i ett initialt skede, men att behoven kan förändras och att man behöver kompetens för att se det.
Sofia Claesson är enhetschef på Knivstas kommunala hemtjänst. Enligt henne fick alla berörda ett brev i slutet av februari.
– Sedan började kontakten med brukare och anhöriga för att planera utförandet, säger hon.
Agneta Bergqvist fick inte brevet förrän i mitten av mars, daterat 12 februari. Hon fick veta att hon haft tre veckor på sig att överklaga efter att beslutet togs. Det skulle i så fall ha varit i december.
– Jag ringde och var förbannad och fick till svar att det suttit uppe anslag i kommunhuset. Hur ska jag kunna veta det?
Agneta Bergqvist upplever att hon blivit fråntagen sin livskvalitet.
– Jag känner tillit till min sambo och dotter. De omvårdar mig på det sätt jag vill. Vad är problemet? Jag tror att det här handlar om att de vill stoppa fusk. Gör kontroller och rensa bort dem som fuskar i stället!
Politikerna har fått synpunkter från flera berörda. Nu har socialförvaltningen fått i uppdrag att formulera ett nytt beslut, där anhörigvårdare kan tillåtas till viss del. Socialnämnden tar beslut före eller direkt efter sommaren.