Janina har varit ett stort stöd när livet förändras och gett oss förståelse inför det "nya". Det säger Åsa Frick en av de anhöriga som fått stöd av Knivsta kommuns anhörigkonsulent Janina Frid.
Vi sitter i Janina Frids arbetsrum på Faktorns gata 6, nedanför äldreboendena i Knivsta. Gunila Nilsson och Åsa Frick är två av de personer som fått stöd av anhörigkonsulenten och de hoppas att fler i samma situation ska upptäcka att det finns stöd att få.
– Många drar sig för att söka hjälp och det kan vara svårt att hitta hjälp. Jag drog mig också för att söka stöd. Men efter att jag har varit här upptäckte jag att det är bra att gå och prata med någon utomstående för att få ett perspektiv på sin situation. Annars orkar man inte vara en bra anhörig och ge ett bra stöd, säger Åsa Frick vars man råkade ut för en olycka för några år sedan.
Gunila Nilsson har liknande erfarenhet av att få prata med anhörigkonsulenten. Men i hennes fall handlade det om att maken avled hastigt i cancer.
– Ibland måste man prata med en utomstående för att förstå sig själv. Jag kände mig så arg på min man för att han ”lämnade” mig, samtidigt skämdes jag över mina känslor, säger Gunila Nilsson.
Sjukvårdspersonalen tog sig aldrig tid att prata med henne om hur hon mådde efter de jobbiga besöken hos maken. Och hon säger att det var på gränsen att hon klarade att ta sig hem själv efter varje besök.
Janina Frid säger att det hos anhöriga är vanligt med ilska, besvikelse och sorg samt att det är vanligt att man är orolig över vad som ska hända framöver. Det är också mycket vanligt att anhöriga tröttar ut sig och sätter sina intressen åt sidan för att ta hand om sin närstående.
2009 kom en lag som säger att kommunerna ska erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar eller stödjer en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. Det är också därför som många kommuner nu har en anhörigkonsulent.
– Vården och även personal i kommunerna är ibland dåliga på att fånga upp de anhöriga. Jag jobbar för att det ska bli självklart för all personal att ha ett anhörigperspektiv. Då menar jag att personal inom sjukvård och på kommunerna alltid även ska fråga vad den anhöriga har för behov, säger Janina Frid, som tidigare har arbetat som samtalsterapeut inom palliativ vård (vård i livets slutskede).
Vad gör en anhörigkonsulent?
– När någon drabbas av att en närstående blivit sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning kan jag stötta den anhöriga. Jag arbetar också med handledning i de här frågorna ut mot kommunens anställda. Jag står alltid på den anhörigas sida och har tystnadsplikt, säger Janina Frid, som i grunden är leg sjukgymnast och diplomerad psykosyntesterapeut.
En anhörig kan exempelvis vara make eller maka, barn, föräldrar eller vuxna syskon. Det kan också vara en granne eller vän som hjälper en närstående.
Anhörigkonsulenter finns numera i många kommuner. De informerar och vägleder om vad det finns för möjligheter att få stöd och hjälp av den kommun man bor i.
– Jag har också enskilda samtal med anhöriga. I Knivsta finns anhöriggrupper, anhörigkafé och anhörignätverk samt möjlighet till avlösning. Kommunen har exempelvis också hemtjänst, korttidsboende och dagverksamhet, men då måste man först få ett biståndsbeslut, säger Janina Frid.
Det roligaste med jobbet tycker hon är mötet med de anhöriga och när hon känner att hon kan hjälpa någon att få ett annat perspektiv på sin situation.
– Första steget är att komma till insikt i hur man lever och om arbetsbördan man tar på sig som anhörig är rimlig eller om man behöver hjälp för att inte själv tappa all energi. Sedan handlar det om att börja titta utåt igen och även se sina egna behov, säger Janina Frid.
Att ta hand om anhöriga är viktigt både för dem själva, men också för att om den anhöriga bryter ihop finns ingen anhörig kvar för den närstående, anser hon.
Åsa Frick och Gunila Nilsson säger att det är vanligt att man som anhörig gör allt för att få vardagen att fungera och att man därför stänger av sina känslor och egna behov. Att träffa vänner eller gå på bio är exempel på sådant som många slutar med.
– Därför var det så bra att få prata med Janina som förstår vad man är med om och som kan få upp låsningarna och som kan informera om vad man kan få hjälp med. Det är ganska svårt att som anhörig hitta hjälp på egen hand, säger Gunila Nilsson.
Janina Frid tycker att det är viktigt att ta hjälp innan det går för långt.
– Många anhöriga arbetar året runt, utan att ta ledigt, och tänker ”Hur ska jag orka”. Därför gäller det att söka stöd innan man blir sjuk själv. Det är viktigt för dem själva, men också för att om den anhöriga bryter ihop finns ingen anhörig kvar för den närstående, säger Janina Frid.