Alsikeelever nådde månen

Tillsammans med 24 000 andra elever i världen har barnen i klass 2–3 i S:ta Maria skola nu ”nått månen”. Det internationella rymdprojektet är avslutat för den här gången.

För att klara sig i rymden måste man ha en stark kropp och bra balans. Här gör eleverna träningsmoment för astronauter. Närmast kameran Ester Halme.

För att klara sig i rymden måste man ha en stark kropp och bra balans. Här gör eleverna träningsmoment för astronauter. Närmast kameran Ester Halme.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2014-06-10 15:39

I år var första året som Sverige deltog i ett utbildningsprogram som drivs av bland andra de amerikanska och svenska rymdforskningsorganen Nasa och Esa. Från Sverige antogs 26 skolklasser. Årets uppdrag heter Mission X och det pågick i sex veckor.

– Eleverna delades in i grupper som fick uppdrag. Grupperna fick sedan poäng som omvandlades till steg mot månen, säger klassens lärare Nina Martinell och Anna-Brita Onkenhout.

Både elever och lärare i Alsike är mycket nöjda med att de sökte och deltog i rymdundervisningen. Genom att barnen har tränat som astronauter och fått kunskap om vad som är viktigt för en astronaut att tänka på i rymden, så har de också lärt sig mycket om människokroppen, om rymden och om vad som är viktigt för överlevnaden på vår egen planet.

– Den här sortens undervisning och det undervisningsmaterial vi fick är verkligen bra. Vi kommer helt klart att söka igen, kanske söker hela skolan in nästa gång, säger Nina Martinell.

Den stora fördelen med projektet tycker hon var att det blev lättare att plocka in världen i flera olika skolämnen.

– Eleverna blir väldigt engagerade då undervisningen blir mer på riktigt, istället för att vara isolerad till skolans värld, säger Nina Martinell.

Instruktionerna fick eleverna dels av sina lärare, men också av riktiga astronauter som genom korta filmer berättade för barnen hur man tränar för att överleva i rymden.

Årets tema handlade mycket om rymdfarares tränings- och kostprogram. Astronauter måste exempelvis träna upp sin balans, sin koordination, styrka och uthållighet extra mycket för att klara av att ta sig fram i tyngdlöshet och i andra förhållanden som inte råder här på jorden.

Bland uppdragen fanns därför att eleverna på idrotten skulle genomföra olika balans-, styrke- och koordinationsövningar på idrottslektionerna.

– Vi har också fått lära oss om urinprov och vi har börjat äta mer nyttig mat sedan vi började med Mission X. Det är extra viktigt för astronauter att dricka mycket, sa eleverna Vendela Bäckman och Amanda Fabel, när UNT i början av projekttiden var på besök i klassen.

De konstgjorda urinproven färgade de sedan i olika nyanser för att lära sig vilken färg urinen har när en människa har druckit för lite.

I projektet har eleverna också skapat en film på en greenscreen där de kan peka ut planeter och asteroider, de har lärt sig om ljushastighet, gravitation med mera.

– Vi har lärt oss massor av sådant som jag tror att vi inte hade plockat in i undervisningen annars. Det här är verkligen ett projekt som vi kan rekommendera till andra skolor, säger Nina Martinell.

Fotnot: Till månen är det cirka 384 403 kilometer eller ungefär 478 miljoner människosteg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om