Allt fler flickor tar lugnande läkemedel

Användandet av antidepressiva och lugnande medel har ökat stadigt bland unga flickor de senaste åren.

Foto: Emma Eriksson

Knivsta2013-11-03 13:00

I Uppsala län tar många ungdomar receptbelagda mediciner för att klara av vardagen. I Knivsta vill man nu bli bättre på att jobba förebyggande.

Till ungdomsmottagningen i Knivsta kommer ofta unga tjejer som är stressade, har huvudvärk och sömnsvårigheter. Det berättar barnmorskan Sofia Carlberg som jobbat här i 11 år. Alla som besöker mottagningen får frågan om de använder mediciner och de senaste fem åren har hon märkt en förändring när det gäller receptbelagda läkemedel.

– Förutom Alvedon och så är det mer antidepressiva och sömnmedel bland ungdomarna nu. Jag upplever att de ofta har fått medicin för ångest utan att bli erbjuden en samtalskontakt först, säger hon.

Sedan 2007 har det varit en kontinuerlig ökning av unga tjejers konsumtion av antidepressiva medel i hela Sverige. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Killarnas konsumtion ökar också, men ligger än så länge på en betydligt lägre nivå än tjejernas. Något som kan ha många förklaringar.

– Killarna söker för fysiska åkommor eller så vill de ha en samtalskontakt. Jag tror de drar sig i högre utsträckning för att söka hjälp, säger Sofia Carlberg.

På samma sätt är det även oroande med en hög konsumtion av receptfria läkemedel bland unga. Det menar Iris Denstedt-Stigzelius, husläkare på Knivsta vårdcentral, som tror att många unga tar alldeles för höga doser av smärtstillande piller som Alvedon och Ipren.

I Knivsta kommun uppger i år 11,8 procent av flickorna i årskurs sju att de tar receptfria läkemedel nästan dagligen för att stilla huvudvärk eller annan smärta. Det visar Uppsala läns landstings undersökning Liv och hälsa ung, och siffran är en rejäl ökning från 2009.

– Många tar maxdosen och det kan vara skadligt för både lever och njurar, säger hon.

Iris Denstedt-Stigzelius sitter även i styrelsen för KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor. Nyligen anordnade man en temadag i Knivsta om drogförebyggande arbete bland unga tjejer där man bland annat samlade skolsköterskor och läkare. Målet är att utbilda flera tjejgruppsledare för att hjälpa unga som riskerar att hamna i ett beroende.

– Det handlar om att visa att det är okej att må dåligt en dag, man kanske kan vila istället för att ta värktabletter, säger hon.

Barnmorskan Sofia Carlberg tycker att skolorna måste ta ett större ansvar.

– Man måste inkludera ungdomars verklighet i skolundervisningen. Jag har hört om en skola där man försökt anpassa sig efter ungdomars dygnsrytm för att de ska må bättre när de är i skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!