Äldreboendena om besöken – och oron inför framtiden

Coronapandemin satte stopp för besök på svenska äldreboenden. Men sedan 1 oktober går det återigen att besöka de äldre inomhus. Enligt Nicklas Ahlgren på Vilhelms gård har det gått bra, men det finns en oro för smittökningen.

De som vill besöka sina anhöriga på äldreboenden uppmanas bära munskydd eller visir.

De som vill besöka sina anhöriga på äldreboenden uppmanas bära munskydd eller visir.

Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

Knivsta2020-10-16 16:30

Plexiglas, munskydd och besök i de boendes lägenheter. Sedan 1 oktober får anhöriga göra besök på svenska äldreboenden, men det är inte som före coronapandemin. 

– Det är positivt att man kan få träffa sina anhöriga igen. Sedan öppningen har vi jobbat på olika sätt: Dels har vi en besöksskärm i plexiglas, och dels har vi gått ut till information till de anhöriga, säger Nicklas Ahlgren, verksamhetschef på Vilhelms gård i Knivsta. 

De som vill besöka de äldre ska helst ringa boendet först. Man uppmanar även de anhöriga att sprita händerna, använda munskydd och stanna i den enskildes lägenhet så att övriga boende kan röra sig fritt i de gemensamma utrymmena. Även på äldreboendet Estrids gård har man infört nya rutiner för att hantera besöken, med bland annat en maxgräns på två besökare per gång samt rekommendation om att använda visir och tvätta händerna. 

Att besöksförbudet är upphävt har varit goda nyheter för många av de boende på äldreboendena. Det gick att ta emot besökare utomhus även under sommaren, men det blir allt kallare och därmed svårare.

– De flesta är glada över beslutet, flera äldre har mått dåligt och känt sig väldigt ensamma. Sen finns det de som inte vill ha besök för att de är rädda för att bli smittade, säger Ferial Sanati, som är enhetschef vid Estrids gård. 

Varken på Vilhelms gård eller Estrids gård har man upplevt ökad smitta sedan besöksförbudet hävdes, och man har inte heller varit med om några problematiska incidenter. Men det finns en oro för framtiden när fallen av smitta ökar i samhället. 

– Jag tror att personalen är orolig nu när man pratar om en andra våg. Men det är inte på samma sätt som i mars, nu har vi lärt oss mer. Vi är mer förberedda för en andra våg, det som hände i våras lamslog hela samhället. Det blev en chock, säger Nicklas Ahlgren. 

Om besöksförbud skulle kunna bli aktuella igen i framtiden kan ingen svara på. Ferial Sanati är glad över att besöksförbudet hävdes, men menar att prioritet måste fortsätta ligga på att minska riskerna för smittspridning. 

– Vi har fortfarande en pandemi och den ska vi ta på allvar. Ett stort ansvar vilar på den som besöker, på hur man lever och hur man agerar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!