Flera anhöriga är mycket upprörda över att majoriteten i socialnämnden (C, S, M och V) beslutat att förtäta de två äldreboendena Estrids gård och Vilhelms gård.
Som UNT tidigare rapporterat är syftet att ta av allmänna utrymmen för att skapa 14 nya lägenheter. Under byggtiden ska de gamla flyttas till Villa Ängby. När de äldre kommer tillbaka blir personaltätheten lägre per brukare.
Beslutet kommer att ”korta liv och saknar medmänsklighet” har oppositionspartierna tidigare sagt. Nu kritiserar även flera anhöriga och personal den planerade förtätningen.
– När jag fick höra att de tänker flytta alla gamla och att de kallar det för trygghet så blev jag fruktansvärt arg och irriterad. Det är inga kartonger vi pratar om att flytta! säger undersköterskan Eva Olsson.
Hon har sin mamma på Estrids gård och har arbetat på Knivstas äldreboenden fram till att hon nyligen gick i pension.
– De har ingen insikt i vad trygghet är för gamla. De tror att det räcker med god mat och att personalen följer med. Men det är så mycket lugn och ro även på andra sätt som behövs, säger Eva Olsson.
Hon nämner exempelvis att de gamla behöver veta att allt blir som vanligt framöver, att de känner igen sig för att hitta vilken dörr som leder till toaletten och var skåpet med kläder står.
Flera av de anhöriga och boende fick i våras information om att en ombyggnad kanske skulle ske. Men det var först i december som de fick veta att de gamla ska evakueras under byggtiden.
– Vi anhöriga fick en vecka före beslutet ett brev per mejl där det stod att det även handlade om en flytt. När jag ringde kommunen sa de att vi framöver kommer att bli kallade till dialogmöte, men har man inte sådana möten innan man fattar besluten? säger My Eriksson, som har båda sina föräldrar på Estrids gård.
Hon är också kritisk till hur möjligheten till att överklaga beslutet har hanterats. Hon fick själv leta efter rätt datum i olika protokoll.
– På kommunens hemsida stod först att beslutet gick att överklaga fram till 16 januari. Men sedan upptäckte jag att sista dag för överklagan är redan 10 januari. Det är anmärkningsvärt att tiden att överklaga blev så kort och att allt skedde precis före julhelgen.
Flera av de anhöriga och personal ställer sig frågande till varför kommunen inte köper platser på de två tomma privata äldreboendena i kommunen, eller bygger ett nytt äldreboende.
– Det är så fruktansvärt att beslutsfattarna inte förstår att de gamla behöver lugn och ro sin sista tid i livet. Den enda förklaringen till beslutet är pengar eller att de låst sig vid det här. De tjänar antagligen lite pengar på att bygga innanför väggarna, istället för utanför, säger en person till UNT.
En stor oro gäller de boendes hälsa. Forskning visar att ångest, förvirring, sömnproblem, fallolyckor, viktnedgång med mera brukar drabba äldre som tvingas flytta.
– Flytten är ett mycket stort ingrepp i deras liv. Nu ska de flyttas inte bara en gång, utan två gånger på kort tid, samtidigt som det finns bättre alternativ, säger My Eriksson.
En annan fråga de anhöriga inte fått svar på är varför ingen riskanalys har redovisats inför beslutet.
– Alla sådana här beslut måste man risk- och konsekvensanalysera. Beslutet är dessutom väldigt kortsiktigt om de behöver fyra platser per år framöver. Då skulle det vara bättre att starta upp ett nytt boende, säger Jonas Hermansson, en annan av de anhöriga.