93-åring i Knivsta lämnad att svälta
"Nu upplever vi bristerna i vården så allvarliga att det bara kan betecknas som vanvård." Det skriver två anhöriga i ett brev till kommunen, om hemtjänstens sätt att sköta om deras dementa mamma, 93 år.
Dagen efter levererades ingen mat. Inget vårdbiträde dök upp.
— Man blir tokig på den här hemtjänsten. Den präglas av en inkompetens på ledningsplanet som är skrämmande, säger Lena Nilsson, som arbetar som distriktssköterska i Stockholm.
Följer inte målen
Dagarna utan mat och tillräcklig tillsyn är inte det enda som tyder på att kommunen, i det aktuella fallet, inte levt upp till de garantier som sedan 1 mars 2004 finns inom äldreomsorgen i Knivsta kommun. Och hemtjänstens insatser rimmar illa med äldreomsorgens mål, anser Lena Nilsson.
"Vår strävan är att äldreomsorgen ska präglas av respekt för din personliga integritet, ett gott bemötande och lyhördhet för dina individuella behov och önskemål", står det i garantierna. När det gäller hemtjänsten garanteras att "personal känner till hur hjälpen ska utföras".
Enligt Lena Nilsson har deras mamma rätt till att få mat levererad, hjälp med att duscha, sällskap på kortare promenader och viss städning. Men först och främst har vårdtagaren rätt till tillsyn: morgon, middag och kväll.
— Det uppfylls inte alls.
"En människa har rätt att få den vård och omsorg hon behöver. Det handlar inte bara om ett brott mot lagen, betydligt värre är att Knivsta kommun år 2006 gör sig skyldig till en så fullständigt ovärdig behandling av en kommuninvånare", står det i brevet.
Vårdas på intensiven
I dag ligger Lena Nilssons mamma på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon försvann i fredags natt eller tidigt fredag morgon. Hon hittades av en polishelikopter fredag förmiddag, kraftigt nedkyld.
— Förmodligen var inte larmet på eftersom samma sak inträffade tisdag samma vecka. Något har i vilket fall inte fungerat som det ska, säger Lena Nilsson.
Trots flera sittningar med socialchefen och enhetschefen på Knivsta kommun så känner inte Lena Nilsson att mammans vårdbehov tas på tillräckligt stort allvar.
Lena Nilsson ifrågasätter ledarskap och arbetsledning och anser att misären hennes mamma varit med om bottnar i ett outvecklat samarbete mellan hemtjänst och sjukvård, för många olika vårdbiträden och en dålig dokumentation.
Emot dokumentation
— I Stockholm har hemtjänsten för vana att skriva upp vad de gör hos olika vårdtagare. I Knivsta säger enhetschefen att hon i princip är emot dokumentation i hemmet. Det är fullkomligt vansinnigt eftersom dementa inte kan redogöra för vilken hjälp de fått. Dokumentationen krävs för att säkra omvårdnaden som kommunen garanterar, säger Lena Nilsson.
Fotnot: UNT sökte under måndagen utan framgång enhetschefen och socialchefen i Knivsta kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!