Under onsdagen skickade Migrationsverket en hemställan till länsstyrelsen i Uppsala om hjälp med att inventera evakueringsboenden i länets kommuner. Allt från vanliga bostäder till gymnastiksalar, skolor och campingplatser kan bli aktuellt.
– Det här handlar om en extraordinär händelse när det behövs akut hjälp med boendeplatser. Det handlar till en början om kortsiktiga lösningar, säger Sofia Maherzi, integrationshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Hur många som kommer till Uppsala län vet ingen i dag. Men Migrationsverket beräknar att det just nu behövs 4 000 platser i Uppsala, Stockholm, Södermanland och Västmanlands län. Totalt handlar det om 12 000 evakueringsplatser i hela Sverige.
– 1 000 av dessa platser behöver bli tillgängliga omgående eftersom Migrationsverket på de veckor som kriget pågått inte haft tid att handla upp tillräckligt med boenden, säger Shima Bagheri, verksamhetsexpert på Migrationsverket.
Under veckan fick Håbo kommun genom frivilligorganisationer kännedom om att 20 flyktingar är på väg till kommunen och att fler väntas komma efter dem.
– Läget ser ungefär likadant ut i hela Sverige. Det är inte unikt för Håbo, utan kommunerna ställer nu många frågor till oss om vad de har för skyldighet i det här. Det finns ingen samlad bild av hur många ukrainare som totalt har kommit in till Sverige. Till skillnad mot många tidigare flyktinggrupper, kan ukrainare komma hit visumfritt och vistas i Sverige i upp till 90 dagar som turister innan de antingen söker skydd i Sverige eller lämnar landet, säger Shima Bagheri.
I Knivsta kommun har man jobbat med frågan sedan invasionen av Ukraina startade. Till en början har många ukrainare bott hos släkt och vänner, men snart kommer de som inte har kontakter i Sverige.
– Vi klarade det förra gången, den här gången är det i och för sig betydligt större flyktingströmmar till Europa på kortare tid än förra gången, men jag tror att det ska gå ihop, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.
Tidigare användes före detta servicehuset i Knivsta som flyktingboende, men den lokalen är inte ledig i dag. De tomma äldreboendena Villa Ängby och Norlandia har föreslagits denna gång av olika Knivstabor, men det är oklart vad ägarna tycker.
Klas Bergström uppmanar fler att hjälpa till med tillfälliga bostäder.
– Jag hoppas att de som har möjlighet också förmedlar det.