25-åringens närmaste kollegor – en häst och en hund

”Djur är ett fantastiskt sätt att nå människor på.” Det tycker Julia Åhlin, 25, som arbetar ihop med sin häst Shy på boenden och verksamheter i Knivsta och Uppsala.

Julia Åhlin och hennes jobbarkompisar, hästen Shy och hunden Oscar.

Julia Åhlin och hennes jobbarkompisar, hästen Shy och hunden Oscar.

Foto: Anna Bredberg

Knivsta2023-04-09 05:00

När Julia Åhlin kommer till jobbet i Funbo följs hon av miniatyrponnyn Shy och den engelska setterhunden Oscar.

En av de första som kommer fram denna morgon är Wilma Andrén som ger hästen en stor kram.

– Jag tycker om hästen och hästen tycker om mig. Den är gullig, säger Wilma Andrén.

undefined
"Hundar är väldigt ångestdämpande. Om någon har svårt att sitta still då vi läser en bok, eller om någon är ledsen, kan det vara bra att ha en härlig hund att krama om", säger Julia Åhlin här med sin hund Oscar.

Den här dagen trippar Shy med in i hallen, men när det är mindre halt ute brukar de träffa djuren utomhus. Tanken är att man på den dagliga verksamheten för personer som har funktionsvariationer ska dra i gång ett helt djurtema med hästar, hundar och gårdsbesök.

Det var efter en tid i hästbranschen som Julia Åhlin först började arbeta på ett boende för ungdomar inom autismspektrat i Knivsta. Hon kände sig direkt hemma med arbetet, bland annat eftersom hennes bror Adrian, 27, har en funktionsvariation.

– Ja, jag är även anhörig själv så jag vet vad jag kräver i vården av min bror, att det är viktigt med bemötandet med mera.

undefined
Julia Åhlin och hennes lilla häst Shy, 2 år, samt hund Oscar, 4 år, är omtyckta på den dagliga verksamheten i Funbo. "Det är en fin häst, hon är väldigt söt. Jag har sett den förut när vi hade mellofest", säger Efren Alvarsson, närmast kameran.

Men det var inte förrän chefen sa att hon var välkommen att ta med sin hund som hon insåg vilket bra verktyg djuren kan vara.

– Är det någon som har mycket ångest, är deprimerad eller till och med har självmordstankar så går det ofta att avleda eller nå personer med en hund eller häst, säger Julia Åhlin som även tar med ungdomarna till stallet.

undefined
"Djuren ger väldigt mycket glädje. De som jobbar här känner ett ansvar för djuren och det lyfter dem. Men det är olika för olika personer, så vi anpassar alltid ifall det är någon som inte vill vara nära djuren", säger Tore Fridén, verksamhetschef. Här med hunden Sherlock i knät. Bredvid honom Wilma Andrén som älskar hästen Shy.

Hemmasittare som inte trivs i skolan och unga som känner sig oroliga för att gå utanför hemmet kan bli hjälpta av att komma i kontakt med djur. Att bli lovad en mysstund i stallet efter skolan, kan bli en motivation som får igång vissa igen.

– Det är helt fantastiskt att se hur många blommar ut när de får vara med och ta ansvar för djur. Ibland när man inte når fram till en person, kan du helt kravlöst åka ut till stallet för att kvällsfodra, och sedan bara sitta och lyssna när hästarna tuggar. Vad det ger i lugn och motivation går inte att beskriva.

Men det finns ju även djurrädda?

– Ja, om någon inte vill ha djur nära, så tar vi bort djuret från den personen, det är viktigt.

undefined
"Det är ett väldigt tacksamt jobb jag har. Många blir glada när de får vara med djuren", säger Julia Åhlin här med sin amerikanska miniatyrponny Shy och hund Oscar. i Knivsta hyr hon ett litet stall åt alla sina djur.

I dag utbildar hon sig till socialpedagog, jobbar heltid och i höst stundar vårdhundsutbildning. 

– Det är mycket nu, men jättekul, och jag är otroligt tacksam för att Attendo ser fördelen med att använda djur i verksamheten. Det är inte alla djur som passar i vården. Men Shy har ett fantastiskt psyke. Hon är snäll, orädd och så liten att jag i värsta fall kan bära henne, säger Julia Åhlin medan Shy ser ut att trivas mitt i all uppmärksamhet.

Begrepp som skiftat

I dag används inte ordet handikappad, utan många berörda använder i dag ordet funktionsvariation eftersom de tycker att det låter mindre nedsättande än Socialstyrelsens begrepp.

Socialstyrelsen använder:
Funktionsnedsättning, en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.

Funktionshinder, som beskriver de begränsningar en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Exempelvis kan det vara ett hinder när det saknas hiss i ett hus med trappor. 

Karta: Attendo Funbo-Lövsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!