Stämningen står högt i tak i femmornas klassrum när UNT kommer på besök en av de sista dagarna före jullovet.
– Vi är jätteglada. Det är väldigt skönt att vi får vara kvar här, säger Abbe Hast, 11 år.
De flesta i klassen har gått i Lagga skola ända sedan förskoleklass. Men även elever som har flyttat hit senare är mycket fästa vid skolan, sina kompisar och klassläraren Carina Friberg.
– Jag älskar vår klass, den är som en andra familj. Jag känner mig trygg här och var orolig för att vi skulle behöva splittras, men nu känns det bra. Jag är väldigt glad, säger eleven Ingrid Kjellgård.
UNT har i flera artiklar berättat om Knivsta kommuns beslut att på grund av platsbrist flytta årskurs 6 nästa höst till Valloxskolan i centrala Knivsta. Kritiken från upprörda barn och föräldrar var massiv och kommunen fick ta emot flera protestbrev. Men förra veckan kom till slut den tidiga julklapp som många i Lagga hoppats på. Beslutet har rivits upp och de 16 eleverna får stanna på skolan.
Att flyttbeslutet rörde upp så starka känslor handlar om den speciella gemenskap som inte sällan finns i en mindre landsbygdsskola, till exempel mellan äldre och yngre elever.
Föräldern Malin Lövros bor i angränsande Östuna sedan 2007. För henne och hennes man var det självklart att välja Lagga skola till barnen.
– I en liten skola blir ofta sammanhållningen större. Eleverna tar hänsyn till varandra på ett annat sätt i stället för att bara se till sin egen klass. Det är så fantastiskt att till exempel höra att de äldsta eleverna och förskoleklassarna spelar fotboll ihop, säger hon.
Rektorn Sofia Eskhult är glad att eleverna slipper byta skola. Samtidigt är hon självkritisk.
– Vi har haft en jättefin dialog med föräldrarna efter att det första beslutet togs. Det är tråkigt att få kritik, men ibland är det rättfärdigat och då behöver man ta till sig det. Vi borde absolut ha involverat föräldrarna tidigare, säger hon.
Den senaste tiden har varit en känslomässig berg- och dalbana, inte minst för de 16 eleverna i klass 5.
– Men jag tror att barnen just nu känner sig ganska nöjda. De har blivit lyssnade på och framför allt så får de vara kvar på skolan. Sedan är det väldigt tråkigt att någon ska behöva vara ledsen först, säger Sofia Eskhult.
Malin Lövros, som själv jobbar som förskollärare, är fortsatt kritisk till hur kommunen och skolledningen agerade.
– Det är sorgligt och oförståeligt att det gick så här långt och jättemärkligt att de inte pratade med oss föräldrar, men framför allt med lärarna, inför beslutet, säger hon.
Men även hon hoppas att upplevelsen i slutändan varit positiv för barnen.
– Jag hoppas att barnen har blivit stärkta. Det här visar att man inte ska ge upp, att man kan bestrida beslut som är felaktiga och kan få sin vilja igenom.
Den här dagen bakar eleverna pepparkakshus och allt ser idylliskt ut. Men för ett par veckor sedan var de flesta oroliga över att behöva splittras och fördelas ut i större skolor, bara ett år innan de ska välja skola till högstadiet.
– Ja, det kom som en chock för oss att vi skulle behöva flytta redan. Ingen hade sagt något om det tidigare. Men sedan började vi kämpa. Både vi och alla föräldrarna skrev massor av brev till kommunen, säger eleven Arvid Almqvist Lövros.
Trodde ni att det skulle hjälpa att skicka brev till politikerna?
– Jag trodde att de skulle tycka synd om oss, men att det kanske inte skulle gå att ändra, säger Bella Stensrud Warnicke.
Eleverna tycker att det var bra att politikerna lyssnade på dem och tipsar andra barn om att skriva brev till Knivstas politiker om de tycker något är fel. För övrigt är alla överens om att det är jättebra att gå på en liten skola.
– Jag har bara gått här i ett år, men trivs jättebra. I min förra skola var det väldigt stökigt, säger Lucas Tufvasson.
De är också glada över att inte ha missat just slutåret på skolan, något de längtat till i flera år. Bland annat är det sexorna som varje år håller i en spökvandring och nästa år ska de åka på skolresa för pengar som de samlat in tillsammans.
– Vi är jätteglada och tacksamma över att politikerna omvärderade beslutet, säger läraren Carina Friberg och berättar att klassen från nästa höst får personalens mötesrum i "Lärarvillan" på gården som klassrum i väntan på en paviljong:
– Det kommer att bli trångt, men mysigt.