En bit in på 1980-talet står en skidlegend från Lycksele och kokar valla i garaget. Tioåriga barnbarnet Mathias och hans två bröder tittar nyfiket på och drar in den speciella doften. Deras farfar heter John Lindgren och är en av Sveriges största skidåkarpionjärer med VM- och SM-guld på meritlistan.
24 år gammal vann han 1924 tredje upplagan av Vasaloppet på tiden 6 timmar och 53 minuter. Nu skriver vi 2024 och första veckan i mars är det återigen dags för världens största skidlopp, 90 kilometer långt mellan Sälen och Mora.
För att hylla sin farfar och fira 100-årsminnet av Vasaloppsvinsten kommer 48-årige Knivstabon Mathias Lindgren, Vassunda IF, att själv stå på startlinjen tillsammans med sin bror. Och inte bara brorsan förresten, även hans två barn och en stor del av den geografiskt utspridda släkten kommer att ge sig ut i spåren.
– Ja, det här ska bli roligt. Vi drar ihop så många som möjligt och det blir ett 20-tal släktingar, från barn till pensionärer, som ställer upp i Stafettvasan och sex–sju stycken åker även Vasaloppet. Tanken är att jag och min bror följs åt under loppet, säger Mathias Lindgren och berättar att de fixat speciella tävlingsdräkter med tryck som skildrar deras farfars liv som skidåkare och entreprenör inom vallatillverkning.
Med erfarenhet från tidigare Vasalopp och hyfsat bra träningsmöjligheter i Knivsta med omnejd lär det inte bli några större problem för honom att slå John Lindgrens 100 år gamla segertid. Inte minst för att skidsporten utvecklats en hel del sedan 1924.
Förutom bättre material och bättre spår har åktekniken förändrats. I dag kör elitåkarna i princip utan fästvalla och stakar sig fram. Men det hade farfar inte gillat, tror Mathias.
– Nej, det där är inte att åka skidor hade han nog tyckt. För honom och även för mig handlar skidglädje om att använda hela kroppen, inte bara bål och armar utan även benen. Och farfar tyckte att Vasaloppet var för platt och inte så ansträngande. En kuperad femmil var en större utmaning.
I VM 1927 i Cortina i Italien blev John Lindgren förste svensk att ta hem ett VM-guld på längdskidor. Han vann både 18 kilometer och 50 kilometer, där segermarginalen 18 minuter fortfarande är störst genom tiderna. I pressen blev han känd som "Alpernas örn".
Efter skidkarriären började han utveckla egna skidvallor för försäljning. På 1970-talet blev han framgångsrik med sin valla som gick på export till USA, Kanada, Europa och Ryssland. Mathias Lindgren har kvar några gamla burkar av märket Lindex ski wax. Nu funderar han på att använda vallan i jubileumsloppet.
– Haha, ja, jag har sagt till brorsan att det borde vi verkligen göra och köra med en burk från 80-talet. Vallan har torkat på ytan, men hyvlar man bort lite av det torra så funkar den tror jag. Och nu när man upptäckt att det inte är så bra med fluorvallor blir det lite back to basics med de här gamla grundvallorna.
Mathias Lindgren är sedan flera år engagerad i Vassunda IF:s skidsektion. Kärleken till längdskidåkning, som han kan tacka sin farfar för, försöker han sprida vidare till klubbens barn och unga.
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att leka på skidor ute i naturen. Farfar kände stor skidglädje i hela sitt liv och är en inspirationskälla. Han var väldigt tekniskt duktig och flög fram i spåret backe upp och backe ner. Det känns bra att förmedla det till barnen.