Anrika Knivstaföretaget i konkurs

Församlingar i hela Sverige drabbades när orgelbyggeriet Åkerman & Lund – Sveriges äldsta – fick lägga ner.

6 april 2018 18:05

Sammanlagt saknade företaget 4,7 miljoner för en ekonomi i balans, och konkursen beviljades i augusti 2017. Konkursboet har skulder på alltifrån någon hundralappar hos en bensinstation till hundratusentals kronor till tyska och finska leverantörer. Få kommer dock ersättas – tillgångarna skulle inte ens räcka till skatteskulden.

En församling som drabbats av konkursen är Bromma, som firar 850-årsjubileum i år och sedan lång tid hade projekterat för en helt ny orgel som Åkerman & Lund skulle bygga.

– Enligt vårt avtal skulle den stå klar lagom till advent 2017, berättar kyrkoherde Torbjörn Gustavsson.

Även om Torbjörn Gustavsson framhåller att andra kyrkor sitter sämre till så hade Bromma betalat hundratusentals kronor i förskott när beskedet kom att det inte skulle bli någonting.

– Vi räknar inte med att få se pengarna igen, säger han.

I fabrikslokalen, det gamla men inte k-märkta huset på Valloxvägen, finns en hel del material kvar. Förut ägde Åkerman & Lund fastigheten, men Svenska kyrkan i Knivsta köpte den för sju miljoner härom året.

– Vi kom överens om att de skulle hyra gratis den första tiden och sedan börja betala, säger kyrkans kanslichef Lacka Linder, som vid tillfället inte visste att Åkerman & Lund skulle sakna möjlighet att betala hyresfakturorna.

Hur mycket av byggnaden som eventuellt kommer stå kvar diskuteras fortfarande, liksom vad kyrkan ska etablera där.

– Vi är trångbodda S:ta Birgitta kyrka och behöver bygga ut, så vi tittar på den tomten, säger Lacka Linder.

sara.borsiin@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Simon Borsiin