Vilken är Knivstas viktigaste fråga just nu?
– Hur vi får en budget i balans. Vi ska inte använda exploateringsvinster i den kommunala driftsbudgeten, då får vi en verksamhet som inte är i paritet med intäkterna när marken tar slut. Och så pratar man om att det är så fint att växa, när vårt huvuduppdrag är att se till att invånarna får kvalitet i den kommunala verksamheten. Skolan kommer först. Konstant tillväxt gör att barngrupperna hela tiden fylls på under läsåret, vilket skapar otrygghet i gruppen och inte gynnar inlärningen. Och när vi växer fort krävs snabba beslut som kan bli kostsamma i längden.
Hur ska politikerna hantera Knivstas snabba tillväxt?
– Yttre faktorer sätter stopp för tillväxten eftersom vårt reningsverk snart slår i taket. Vi har inlett förhandlingar om att ansluta till Käppala reningsverk. Sedan vill vi expandera organiskt på landsbygden genom att låta markägarna avstycka i sin egen takt.
Hur vill du att Knivsta ser ut om 20 år?
– Min vision är tillväxt med förnuft, att vi har hög kvalitet på vår kärnverksamhet skola, vård och barnomsorg och tillgång till offentliga vardagsrum och träffpunkter.
Vad är bäst med Knivsta?
– Läget.
Vad är sämst med Knivsta?
– Den ökande psykiska ohälsan hos unga kvinnor, att det saknas upparbetade former för kontinuerlig medborgardialog och att pendlingen fungerar dåligt.
tina.lovrander@unt.se