Många partier i Knivsta har varit emot byggtakten i fyrspårsavtalet sedan start. Bland dem Knivsta.nu, Sverigedemokraterna, Liberalerna och KD. LÄS MER HÄR.
– Vi har kämpat i tre år för att få till en omförhandling. Att en bred majoritet av Knivstas partier nu står bakom förslaget om 7 500 nya bostäder är en stor seger, säger Pontus Lamberg, gruppledare i Kristdemokraterna.
Knivsta Kommunfullmäktige har röstat ja till en omförhandling om fyrspårsavtalet. Avtalet slöts mellan Knivsta kommun, staten och regionen 2017 och innebär att staten garanterar en utbyggnad till fyra spår mellan Uppsala och Stockholm. I gengäld åtar sig Knivsta kommun att möjliggöra byggandet av 15 000 nya bostäder fram till år 2057. Nu vill kommunen minska byggandet till hälften.
Är det inte viktigt att Knivsta växer?
– Med vårt läge kommer vi att fortsätta växa, men 15 000 bostäder är för mycket. Vi har inte den infrastruktur som krävs. Att det har höjts röster om ett folkinitiativ visar också att det är en ohållbar utveckling, säger Pontus Lamberg.
Liberalerna, Knivsta.nu samt Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet att halvera antalet bostäder.
– Vi är inte emot en minskning av antalet bostäder i avtalet, men vi vill att en folkomröstning ska ske först. Det ger större styrka mot staten om vi står enade, säger Lotta Wiström, gruppledare Liberalerna.
Är ni emot att Knivsta växer?
– Vi är en kommun dit folk vill flytta och människor trivs, men Knivsta behöver växa i en takt vi orkar med.
Vad är en lämplig byggtakt?
– Det är svårt att säga en siffra för antalet bostäder utan en konsekvensanalys. Vi får inte heller glömma bort de mjuka värdena – hur mår invånarna när kommunen växer? säger Lotta Wiström.
Ett folkinitiativ har överlämnats till kommunen med drygt 1 800 namnunderskrifter. Invånarna vill se en folkomröstning för att omförhandla villkoren i avtalet och minska antalet bostäder.
– I och med att så många skrivit under namninsamlingen finns det en opinion för att se över åtagandet i fyrspårsavtalet, säger Peter Evansson, kommunstyrelsens ordförande (S).
Han menar att en folkomröstning är för dyr och tidskrävande.
– Vi har redan en stram budget och begränsat med personal som kan hantera en folkomröstning. Därför är det bättre att gå på vad folkomröstningen skulle begära: att minska antalet bostäder som byggs. Då sparar vi tid, pengar och resurser samt tillgodoser de demokratiska rättigheterna i en folkomröstning.