Unik ölsommelierutbildning till Knivsta

Matilda Hübinette på puben Stationshuset ville ligga i framkant när det kommer till öl. Tio måndagar med start 20 januari hålls det en ölsommelierutbildning i lokalen.

Matilda Hübinette driver puben Stationshuset.

Matilda Hübinette driver puben Stationshuset.

Foto: Tom@MarxMedia/Pirivat

Knivsta kommun2020-01-12 13:00

–Jag märker av att ölintresset och ölkunskapen ökar för varje år. Det dyker upp fler och fler riktigt kluriga ölfrågor, säger Matilda Hübinette. 

Detta har gjort att hon velat ligga i framkant när det kommer till ölkunskap. Och förra året fick hon upp ögonen för en ölsommerlierutbildning. 

– Det är den mest omfattande ölsommelierutbildningen som finns i Sverige. Egentligen är utbildningen förlagd i Stockholm, men efter ett möte med arrangören Gustibus får nu Knivsta en chans att ha den på hemmaplan. 

Utbildningen sträcker sig över tio heldagar och avslutas med examinering. Utbildningen måste hållas i lokal där det finns serveringstillstånd eftersom omkring 130 ölsorter kommer smakas av. Dessutom innefattar kursen studiebesök på bryggeri, vilket passade bra då Matilda Hübinette sambo Simon Vikström tillsammans med Colin Nordström driver bryggeriet Train Station Brewery. 

–Förra året när utbildningen hölls i Stockholm kom många långväga ifrån. Så jag tycker att Knivsta är en lämplig plats med närheten till Uppsala, Stockholm och Arlanda, berättar hon. 

Det är främst företag som anmält sig till kursen, men även några ölintresserade privatpersoner. 

– Men vi har lagt upp den så att den ska passa branschfolk eftersom den är på måndagar, då restaurangfolk ofta är lediga. 

En sommelier är en person som är specialiserad på dryck, medan en ölsommelier är inriktad på öl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!