Ungdomar besvikna på kommunen: "Ser oss som en börda"

I Uppsala och Heby får alla ungdomar som sökt feriearbete hos kommunen jobba i sommar. Men i Knivsta är det färre än en tredjedel.

Ella, som vill vara anonym, är besviken på Knivsta kommun. Hon hade hoppats få jobba sommaren efter att ha slutat nian.

Ella, som vill vara anonym, är besviken på Knivsta kommun. Hon hade hoppats få jobba sommaren efter att ha slutat nian.

Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson

Knivsta kommun2020-07-12 13:00

Ella är femton år, bor i Knivsta och har precis gått ut nian. Hon är en av många ungdomar som sökt feriejobb hos kommunen i sommar, men som inte fått något erbjudande.

 – Det är som att de bortprioriterar unga. Det är många som inte har någon erfarenhet förutom praon i åttan. Det känns tråkigt, säger hon. Om alla skulle få jobb skulle de vara mer förberedda inför framtiden.

I år har Knivsta kommun fått in 236 intresseanmälningar för feriearbete, men har bara kunnat ordna 49 platser. Antalet ansökningar har ökat stadigt sedan 2014, enligt kommunen. Men antalet platser har inte hängt med. Sedan 2014 har färre än hälften av de sökande fått en placering varje år. Undantaget var 2016 då 120 av 195 sökande fick en plats. 

– De flesta jag känner har sökt feriearbete, men jag vet bara två som fått, säger Ella. 

På grund av coronapandemin är många arbeten som brukar vara öppna för ungdomar, som inom äldreomsorgen, inte tillgängliga. Staten har tillsatt 180 miljoner i 2020 års budget för att landets kommuner ska kunna erbjuda unga jobb. Av dessa pengar har Knivsta kommun möjlighet att ansöka om 438 tusen kronor, enligt uppgifter från Sveriges kommuner och regioner

– Vi är en väldigt liten kommun med många ungdomar. Det har varit svårt att hitta platser, och vi tycker att det är viktigt att man också får meningsfulla arbetsuppgifter, säger Marja Hedin, tillförordnad socialchef på Knivsta kommun. Det handlar inte om pengar utan om svårighet att hitta tillräckligt många arbetsplatser. 

Hade ni kunnat göra mer för att erbjuda ungdomar jobb? 

– I det här läget har jag svårt att se det, med tanke på pandemin. Vi har inte de resurser som större kommuner har, till exempel har vi bara en person som jobbar med arbetsmarknadsfrågor, säger Marja Hedin.

Heby kommun har resonerat annorlunda. Från början skulle de bara kunna erbjuda tio ferieplatser på grund av krisen. 

– Men vi såg extrapengarna som en signal. Vi gick igenom verksamheterna igen för att se var vi hade jobb, säger Camilla Gunnarsson, chef på Centrum för vuxnas lärande i Heby.

Ella tycker att Knivsta hade kunnat göra mer för att erbjuda unga ett första arbete. 

– Vi skulle till exempel kunna hjälpa till med att städa, klippa gräs, göra fint på badplatserna. Det finns ju mycket som behöver göras i kommunen. Jag önskar att de kunde se att ungdomar kan hjälpa till och inte bara ser oss som en börda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!