Ungdomen var omhändertagen enligt LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, när han i mars 2019 blev utskriven från ett SIS-boende för att i stället få insatser på hemmaplan. Då hade han lämnat rena provsvar i ett halvår och inte visat tecken på att söka sig till kriminalitet under sina permissioner.
Enligt en Lex Sarah-anmälan saknades dock tillräcklig planering av vårdinsatser, skolgång och fritid när ungdomen blev utskriven, och först fem månader senare kom insatser igång som skulle hålla honom borta från droger och kriminalitet. Då hade ungdomen redan hamnat i ett destruktivt beteende igen, vilket ledde till en ny placering på SIS-boende.
I anmälan framgår att socialtjänsten i Knivsta kommun vid tidpunkten hade hög personalomsättning och att olika handläggare jobbade med ärendet. Åtgärder har vidtagits för att situationen inte ska upprepa sig, exempelvis ska varje placeringsärende hanteras av två handläggare.
Enligt utredaren är händelsen att betrakta som ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande, eftersom brister i socialtjänstens handläggning innebar att ungdomen blev utan vård och stöd.
Lex Sarah-anmälan har tagits emot av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).