Så här trygga är länets kommuner

288 av landets kommuner har rankats i trygghet. Knivsta hamnar på plats fem och är därmed den tryggaste kommunen i länet.

Foto:

Knivsta kommun2020-01-22 16:00

Det är Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som står bakom rapporten. Rankningen bygger på antalet olyckor som krävt sjukhusvård, bränder och anmälningar om våldsbrott och stöld- och tillgreppsbrott.  

Trots den höga placeringen har Knivsta tappat en placering gentemot föregående år. Otryggast i länet är Enköping på plats 96, ett tapp på åtta placeringar från förra året. 

I flera av länets kommuner är skillnaden jämfört med föregående år dock större. Östhammar på plats 42 har tappat 14 placeringar medan Heby på plats 83 har klättrat hela 24 placeringar gentemot fjol. 

Älvkarleby ligger på plats 64 och har därmed klättrat fyra steg. Även Tierp, på plats 85, har ökat tryggheten med åtta placeringar. Håbo hamnar på 16:e plats, vilket är ett tapp på två placeringar. 

I Uppsala har tryggheten inte ändrats alls sedan förra året, som både då och i år hamnar på plats 32. 

Att Knivsta placerar sig så högt stämmer överens med landet i stort då rapporten har visat att otryggheten är störst i mindre kommer långt ifrån storstäder, medan tryggheten är störst i pendlingskommuner i storstädernas närhet. 

– Kommuner med många yrkesverksamma som arbetar i annan ort gör att olyckorna blir färre, förklarar Greta Berg som är expert på brottförebyggande frågor på SKR. 

Sveriges tryggaste kommun, enligt rapporten, är Hammarö i Värmlands län och otryggast är Malung-Sälen i Dalarnas län. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!