– Ungdomar är generellt sett den svåraste målgruppen att nå ut till. Vi har inte så många kommunikationsplattformar i dag och vi hoppas och tror att appen kan bli ett nytt och framgångsrikt sätt för oss att nå ut, säger Lena Malmborg, kommunikationsansvarig för Kultur och fritid på Knivsta kommun.
Appen riktar sig främst till ungdomar från högstadiet och uppåt. På Kultur och fritid vill man öka ungdomarnas delaktighet i olika projekt och deras möjlighet att påverka. Underlaget till appen vilar till stor del på resultaten från enkäten "Ung livsstil" som genomfördes tidigare i år. Den skickades ut till kommunens samtliga högstadieelever.
– Med hjälp av enkäten fick vi svart på vitt att fritiden är minst lika viktig för ungdomar som skolan. Vi fick ett mycket bra gensvar på enkäten, nästan 90 procent svarade på den. Nu har vi en stadig grund att stå på och vi vet bättre vad ungdomarna tycker och vill, säger Lena Malmborg.
I appen kommer det att finnas ett antal olika funktioner som ungdomarna kan använda sig av. Bland annat kommer det att finnas en "tyck till-knapp".
– Genom den kan vi ställa frågor om aktuella saker till ungdomarna, men de kommer också kunna väcka frågor själva och diskutera med varandra.
Enligt Lena Malmborg kommer ungdomarna ha möjlighet att i appen ge egna förslag på verksamheter och aktiviteter som de tycker att kommunen ska genomföra. Om ett förslag får över 100 röster, går förslaget direkt upp på politisk nivå och blir en motion.
Hur mycket kommer ni att lyssna på ungdomarna på politisk nivå?
– Vi kommer definitivt lyssna på deras åsikter och förslag. Däremot har ju kommunen inte obegränsat med pengar, men vi kommer göra vårt bästa och se vad som är möjligt att genomföra. Men det måste ju vara rimliga förslag också, säger Lena Malmborg.
Andra tänkta funktioner i appen är en "Jobb- och pluggknapp", där ungdomarna kan söka jobb och hitta studiegrupper, och en knapp som kommer heta "Hur mår du?", som enligt Lena Malmborg kommer fokusera på mer mjuka värden.
Lena Malmborg hoppas att appen kommer att kunna lanseras redan i december.
– Vi får börja i ganska liten skala, men vi hoppas på att det får spridning och blir lyckat. Ju mer ungdomarna engagerar sig i appen, ju mer lyckad tror jag den blir.