Knivstasonens jobb på Nordpolen – isbjörnsvakt

Calle Schönning jobbar som isbjörnsvakt ombord på den största polarexpeditionen till Nordpolen någonsin.

Tidigare Knivstabon Calle Schönning jobbar som isbjörnsvakt ombord på Polarstern som är den största polarexpeditionen till Nordpolen någonsin. T.h kollegan Saga Svávarsdottir, även hon isbjörnsvakt.

Tidigare Knivstabon Calle Schönning jobbar som isbjörnsvakt ombord på Polarstern som är den största polarexpeditionen till Nordpolen någonsin. T.h kollegan Saga Svávarsdottir, även hon isbjörnsvakt.

Foto: Privat

Knivsta kommun2020-04-12 18:00

Sedan 2008 bor den tidigare Knivstabon Calle Schönning på Svalbard där han arbetar som naturguide. Just nu är han ombord på tyska forskningsisbrytaren Polarstern som driver med isarna mot Nordpolen.

– Vi är åtta personer som är med som isbjörnsvakter och har ett övergripande ansvar för säkerheten till folk ute på isen. Vi lär exempelvis upp folk i grundläggande isbjörnsäkerhetstänk, säker vapenhantering, skoterkörning och håller vakt mot isbjörnar och råkar som öppnar sig, berättar Calle Schönning. 

Den tyska isbrytaren Polarstern avgick från Tromsö 20 september 2019. Några veckor senare frös den fast i pol-isen norr om östra Sibirien och har sedan dess drivit tillsammans med isen.

– Vi har haft temperaturer på upp till minus 42 grader och isen är flera meter tjock. Precis som en kall vinter i Sverige går det fint att köra skotrar och pistmaskiner på isen. Vi har åtta skotrar och två pistmaskiner ombord.

För första gången kommer forskare att göra avancerade mätningar av is, atmosfär, vattnet och ekosystemen i centrala Arktis under ett helt år. 600 forskare från olika länder deltar i forskningsprojektet som kallas MOSAIC, "Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate"

– Polarstern är vår flytande bas. Båten är full av containrar med instrument som samlar in data om luften, partiklar och atmosfären. Vi har också byggt en hel "stad" av stationer ute på isen, som täcker ett många kilometer stort område.

Vad har ni för krisberedskap ombord?

– Vi riskerar inte att få slut på mat, bränsle eller andra provisioner, hur mycket vi än försöker. Vi har också genomgått en läkarundersökning före avresa och har en läkare och en sjuksköterska ombord. Det finns även en evakueringsplan som b.la inkluderar ryska MI-8 långdistanshelikoptrar. 

Ombord på båten finns gym, pool och bastu. Några kvällar i veckan hålls aktiviteter som bio, skidturer och tältövernattning med isbjörnvakt. 

– Vi är ett sammansvetsat gäng som trivs i varandras sällskap. Det är spännande att vara ombord med skarpa forskare, som trots att de kanske är lite "galna professorer", är äventyrslystna och passionerade inom sitt forskningsfält.

Beskriv din vardag!

– Förutom måltider och olika möten inkluderar den framförallt jobb ute på isen med diverse isbjörnsvaktning och andra alltiallojobb. Tid har vi i överflöd. I Arktis är tålamod en dygd. Vänta på rätt tid, stressa inte. Så kommer du fram till slut. 

Polarstern

Inom en radie på cirka 700 meter från Polarstern finns:

En meteorologisk "stad", Met City. 

The Noodle, ett meteorologitorn. 

Balloon Town, två tält med en väderballong som firas upp till olika lager i atmosfären och gör mätningar.

Ocean City, Oceanografi, ett uppvärmt tält med ett hål i isen och en kabel med en CTD (Conductivity-Temperature-Depth) som samlar in data ner till ca 4500 m djup i Arktiska Oceanen. 

ROV Town, Remote Operated Vehicle, som tar bilder och samlar in data under havsytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!