– Det känns så där bubbligt och hänförande – nu står CIK här, det är helt fantastiskt och nästan overkligt, säger Lena Larsson, chef för kultur och fritid, Knivsta kommun.
Hon anser att CIK är det största som hänt sedan Knivsta blev egen kommun år 2003. Fast egentligen började planerna redan när Knivsta hörde till Uppsala kommun. Då fanns grupper av Knivstabor som kämpade för hallar och scen.
Lena Larsson går och hämtar en trappavsats innan bandet ska klippas på lördagen. I foajén under takkonstverket "Moves" har hundratals besökare samlats. Stämningen är uppsluppen och förväntansfull. Ingen trängs men alla småpratar.
– Det här är Knivstas nya landmärke, säger kommundirektör Lena Fransson, och besökarna ber henne tala närmare mikrofonen för att få höra vad hon säger.
– Alla Knivstabor kommer kunna vara här, säger Ann Edlund, Knivsta föreningsråd, och avslutar med en vers tillägnad det kära huset.
Besökarna får sedan veta att CIK är ett passivhus i trä, med riktigt låga energikostnader och solceller på taket, och att det kommer vara öppet enbart för ungdomar på skolavslutningen.
– Anläggningen kan bli Knivstas hjärta. Visst är det fantastiskt, frågar kommunalrådet Peter Evansson, retoriskt och publiken svarar: Ja, äntligen.
Han klipper bandet ihop med elitgymnasten Alva Svennbeck samtidigt som Kulturskolan spelar Knivstas egen fanfar. Lena Larsson blåser i en visselpipa och in dansar en sambaorkester med en trumsektion som sätter stopp för eventuella tal.
I restaurangen sitter familjen Gönczi och äter lunch.
– Det är så coolt att här finns en stor scen. Jag går på teater och ska uppträda där, säger elvaåriga Tilda.
– Jag är bombnöjd, säger hennes åttaåriga, bror Alex, och påpekar att taket är så högt att man kan trilla ner.
Också mamma, Mikaela, tycker det är toppen att hallen nu blivit klar.
I Stjärnvalvet pågår workshop i att bygga multilampor.
– Jag tror CIK blir en bra mötesplats och hoppas att det finns driv att hålla igång verksamheten även när invigningen är över, säger Sanna Nilsson.
– Jag kanske börjar med någon sport nu, säger Alice Miemois som är 9 år.
På söndagen fortsätter firandet. Det blir operapremiär, efter sagan Hans och Greta, Riltons vänner sjunger Beppe Wolgers, guidade konstvandringar, handbollsmatcher och Luciacup i kampsporthallen.