– Bara i månadsskiftet februari – mars, vi talar alltså om en vecka, polisanmäldes 35 stölder av katalysatorer/partikelfilter i region mitt. Efter denna vecka har jag inte räknat exakt, men jag har sett att anmälningarna fortsatt att komma in, säger Daniel Wikdahl presstalesperson vid polisens region Mitt.
Tisdag 31 mars deltog flera polispatruller, hundförare och en helikopter i en sökinsats i området kring Östuna utanför Knivsta. Polisen grep tre personer i 25 års-åldern och hittade flera katalysatorer i de gripnas bil samt i skogsområdet runt bilen. Enligt åklagare Ulrika Modin på Åklagarkammaren i Uppsala, sitter tre personer häktade för stöld. Åtal väcks senast 16 april.
– Det är till stor del utländska ligor från främst de gamla Baltstaterna som håller på med katalysatorstölder i Sverige, säger Mikael Hedström, Kommissarie och presstalesperson på kommunikationsenheten.
Det senaste året har det blivit vanligare att stjäla både katalysatorer, rattar och krockkuddar från dyrare bilmärken som Audi, BMW och Mercedes.
– De flesta katalysatorer exporteras ut ur landet där marknaden är kriminaliserad och efterfrågan är stor. Sedan har vi svårt att få tillbaka godset till landet igen, säger Mikael Hedström.
Katalysatorer innehåller ädelmetaller som rodium, palladium och platina och även bilskrotar i Sverige har under de senaste åren råkat ut för katalysatorstölder.
Vad gör ni för att komma till bukt med problemet?
– Både tullen, gränspolisen och vår underrättelseverksamhet är på tå och vi gör tillslag emellanåt, men det är svårt då det är proffs som vet exakt hur de ska göra för att få bort katalysatorerna obemärkt och snabbt.
Mikael Hedström säger också att den låga straffsatsen gör att många ligor återkommer till Sverige.
– Många blir frigivna. Andra har inreseförbud, men kommer in i Sverige igen på falska papper.
Han menar att ligorna inte heller bryr sig om de blir straffade, då det rör sig om stora summor pengar de tjänar på att sälja katalysatorerna.
– Det här är en hel industri med mycket pengar inblandat. Ligorna rör sig också ofta över stora delar av Sverige och stannar kanske i en vecka per stad innan de drar vidare.
Vad kan bilägare göra?
– Har man en av dessa dyrare bilar bör man parkera i garage. Om det inte går så på en upplyst plats, säger Mikael Hedström.