Hård konkurrens om sommarjobben

31 mars är sista chansen för högstadie- och gymnasieungdomar att söka sommarjobb hos Knivsta kommun. Men konkurrensen är hård. Förra sommaren fick cirka en tredjedel av de sökande feriearbete.

Park- och trädgårdsarbete är en av flera olika jobb som unga erbjuds under sommarlovet.

Park- och trädgårdsarbete är en av flera olika jobb som unga erbjuds under sommarlovet.

Foto: Tomas Lundin/UNT arkiv

Knivsta kommun2020-03-12 14:30

Många ungdomar väljer att ordna jobb på egen hand, men intresset för kommunala sommarjobb brukar vara stort.

Inför sommaren 2019 sökte 251 skolungdomar sommarjobb hos Knivsta kommun. 75 av dessa erbjöds arbete. Enligt kommunens arbetsmarknadssekreterare Karin Falk är årets upplägg samma som förut.

– Alla ungdomar som är folkbokförda i Knivsta kommun och som går ut årskurs nio eller första året på gymnasiet har möjlighet att lämna in en intresseanmälan om feriearbete, säger Karin Falk.

Under veckorna 25–33 erbjuder kommunen tre arbetsperioder. Till varje treveckorsperiod lottas ett visst antal platser ut som fördelas jämt mellan tjejer och killar och mellan grundskole- och gymnasieelever. Jobben finns inom vård och omsorg,­ barnomsorg, parkarbete, lokalvård samt kultur och fritid. 

31 mars är sista ansökningsdatum, men det är ännu inte klart hur många som kommer att erbjudas jobb. Först ska varje enhetschef inom kommunen berätta om de kan ta emot ungdomar i sommar.

– Då vet jag hur många platser jag får in och sedan styr budgeten hur många feriearbeten det kan bli. Vi får hoppas att det blir så många som möjligt, säger Karin Falk.

Lönen, som är fackförbundet Kommunals lägsta­lön, är 76 kronor i timmen för 16–17-åringar och 93 kronor för 18–19-åringar. Det är mer än till exempel Uppsala kommun betalar, där årskurs 9-elever får 56 kronor i timmen och de som fyllt 18 år får 76 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!