Fornborgen är lite skadad men inte förstörd

Nu har länsstyrelsen inspekterat och dokumenterat spåren från motorcyklarna som körde rakt igenom en fornborg i Knivsta kommun.

Muren är den synligaste delen av fornborgen. Arkeologerna Jonas Svensson Hennius, länsstyrelsen, och Per Frölund, Upplandsmuseet, står vid huvudingången. Stigen har spår efter motorcyklar.

Muren är den synligaste delen av fornborgen. Arkeologerna Jonas Svensson Hennius, länsstyrelsen, och Per Frölund, Upplandsmuseet, står vid huvudingången. Stigen har spår efter motorcyklar.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta kommun2019-10-21 10:30

Tre arkeologer traskar på geggiga lerstigar i skogen. De inspekterar spåren från motorcyklar som kört runt och igenom en fornborg i Hönsgärde i Husby-Långhundra, en händelse som tidningen rapporterade om förra veckan. Borgen är svår att upptäcka, men på krönet finns en synlig del, en bred stenmur raserad av tiden och byggd av människohand för kanske 1 500 år sedan.

I marken syns hjulspår. Brandgula pilar är uppspikade på träden. Stenhällar har repor från dubbade däck och stenar har flyttats från stigen. Tecknen tyder på att ett motorlopp har körts här, vilket är olagligt i dubbel bemärkelse. Fornborgar är starkt lagskyddade. Även ett område på 30 meter runt en fornlämning är skyddat från aktiviteter som kan orsaka markskador. Dessutom krävs tillstånd enligt terrängkörningslagen för att köra i skogen.

– En del skiter fullständigt i reglerna, men ofta är det ren okunskap, säger Lennart Swanström, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Han påpekar vikten av att ingripa för att folk inte ska tappa respekten för fornlämningar.

– Annars blir alla ställen sönderkörda, även gravfält, säger han.

I Uppsala län finns mer än 80 fornborgar, varav åtta ligger i Knivsta kommun. De flesta är bara registrerade, inte ordentligt undersökta.

Hur betydelsefull är den här fornborgen?

– Alla är unika och denna har en speciell, oval form. Den är inte fullständigt förstörd, men varje gång sådant här händer raderas spår av vad som hände här under forntiden och det försvårar eventuella arkeologiska insatser i framtiden, svarar Jonas Svensson Hennius, handläggare på länsstyrelsen.

Nu ska de göra en anmälan till polisens nationella operativa avdelning. Där är Maria Ellior polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott. Hon berättar att den här typen av händelse kan komma att rubriceras som fornminnesbrott enligt Kulturmiljölagen. Påföljden skulle kunna bli böter eller fängelse i högst sex månader, förutsatt att några misstänkta kan ställas till svars.

Markägare sedan 1982 är Kent Andersson. Han tycker att skadorna är kraftigt överdrivna. 

– Det syns knappt något. Jag tror inte det har varit någon tävling där, säger han.

Han har sett ett 20-tal personer köra med motorcykel på markerna och redan i våras lade han märke till hjulspår runt fornborgen.

– Det kan vara vem som helst. Folk tror det är allemansrätt. Jag kan inte stå och vakta, säger Kent Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!