Uppsalas butiker minskar plasten

Antalet plastförpackningar minskar i flera av Uppsalas matbutiker. Plastmuggar försvinner från hyllorna och yoghurt säljs i papptetror. Målet är att dra ner på klimatavtrycket.

"Numera erbjuder vi kunderna papperspåsar vid fruktdisken så att de som vill inte behöver använda plast". Det säger Niclas Frostmats Broberg, chef för Coops butik vid Stationsgallerian.

"Numera erbjuder vi kunderna papperspåsar vid fruktdisken så att de som vill inte behöver använda plast". Det säger Niclas Frostmats Broberg, chef för Coops butik vid Stationsgallerian.

Foto: Staffan Wolters

Miljö2019-06-08 08:00

Petra Flygare är butikschef vid ICA Torgkassen i centrala Uppsala och vill av klimatskäl krympa mängden fossila plastförpackningar så mycket som möjligt. Hon visar runt i lokalerna.

– Engångsbesticken du ser på den här hyllan är gjorda av bioplast från sockerrör. De ersätter plastbestick som tillverkats av fossil olja, sådana köper vi inte in längre, berättar hon.

Förändringar i samma riktning märks på flera ställen hos ICA Torgkassen. Förr var matlådorna för engångsbruk gjorda i vanlig plast men även de är numera framställda av bioplast.

Bioplast tillverkas av biologiska råvaror, till exempel stärkelse från växter. I och med att växterna suger upp koldioxid från luften anses bioplast motverka den globala uppvärmningen.

Vi fortsätter till mejeriavdelningen. Sedan några månader saluförs vissa sorters yoghurt och creme fraiche inte längre i plastbägare. De har bytts ut mot behållare i papper som i stort sett ser likadana ut.

– Det är mycket på gång när det gäller att fasa ut fossil plast men frågan är inte alldeles enkel, framhåller Petra Flygare.

Hon tar gurkor som exempel.

– En del kunder tycker det är onödigt med plast runt varje enskild gurka. Men tog vi bort plasten skulle gurkorna skrumpna flera dagar tidigare vilket innebär matsvinn och det är ju inte heller bra för miljön.

Butiken håller som bäst på att fasa ut bärkassar av fossil plast.

– Ersättningskassarna är gjorda av bioplast men nackdelen är att de kan vara svåra att återvinna och göra ny plast av, berättar Petra Flygare.

Vid Stationsgallerian nära Resecentrum i Uppsala ligger en Coop-butik och även här har sortimentet påverkats av klimatdebatten. Vid disken för frukt och grönt finns numera papperspåsar att packa i.

– Inom Coop pågår ett projekt för att framställa papperspåsar som man kan lägga sina komposterbara sopor i efter att man använt påsarna för inköp, berättar butikschefen Niclas Frostmats Broberg.

Han säger att färska varor allt oftare levereras till butiken i backar som går att återanvända. Tidigare kom de i allmänhet i kartonger som var inlindade i engångsplast.

Nyligen lanserades köttfärs i plastrulle i affären. Rullen är visserligen gjord av fossil olja men vid tillverkningen går det åt mindre plast än för de sedvanliga trågen.

Hur stort är intresset bland kunderna att få bort plastförpackningarna?

– Vi har märkt ett visst intresse men det är inte jättestort, svarar Niclas Frostmats Broberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!