Svanfeldtska palatset på Östra Ågatan har via sin koppling till kungahuset blivit ett av Uppsalas mest kända hus. I huset hade kung Gustaf VI Adolf en våning när han studerade i Uppsala som ung.
– Den historiska kopplingen tilltalar alltid, men även den centrala läget och storleken på boendet lockar många, förklarar fastighetsmäklaren Emil Haraldsson hos Widerlöv som har försäljningsuppdraget.
Den våning som nu är till salu mäter 200 kvadratmeter.
I den finns originalgolven från byggåret 1901 kvar liksom takstuckaturer, höga golvsocklar, spegeldörrar och fyra kakelugnar. Den toppade Hemnets klicktopp för Uppsala län i överlägsen stil förra veckan (12-18 februari).
När Gustaf VI Adolfs våning på 234 kvadrat i huset såldes för några år sedan landade slutpriset på 12,4 miljoner kronor.
Utgångspriset på den lägenhet som nu säljs är 7,9 miljoner kronor.
– Det finns ett brett intresse för visningarna, både yngre och äldre har satt upp sig för att gå på visningarna. Huset har hiss vilket är ovanligt för många äldre hus. I samtal med flera spekulanter har jag märkt att det varit en viktig faktor, säger fastighetsmäklaren Emil Haraldsson hos Widerlöv.
Svanfeldtska palatset som stod färdigbyggt 1901 är ett av fyra stadspalats i Uppsala. Palatset var ett av de första i Uppsala där det fanns vattenklosetter.
Ett stadspalats definieras i fastighetssammanhang som en praktfull och stilig byggnad som ligger i stadsmiljö, med eller utan park. Äldre palats fungerade ofta som bostad och kontor för människor i de högre stånden i samhället.
– Förutom den här fastigheten på Östra Ågatan så definieras även Port Artur, Tripolis och Blå huset på Vasagatan som stadspalats i Uppsala, förklarar Emil Haraldsson.
Huset är ritat av den kände arkitekten Gustav Wickman som även ritat några av de stora bankpalatsen i Stockholms innerstad, Berns salonger och flera av byggnaderna i Slakthusområdet i Stockholm.
I korsningen Geijersgatan och Viktoriagatan i Luthagen ligger S:t Erikshuset eller Palmehuset som det också kallats i folkmun. En lägenhet i huset är till försäljning. Den kom tvåa på klicktoppen förra veckan.
Bakgrunden till namnet Palmehuset stavas Olof Palmes mamma Elisabeth Palme som ägde huset under många år.
Huset har ritats av den kände arkitekten Gunnar Leche. Det stod klart 1928 och fungerade till en början som kontor för det stora Uppsalaföretaget S:t Eriks betong.