Ökat intresse för second hand

Försäljningen av begagnade kläder ökar, det märks hos second handbutikerna i Enköping.

"Vi säljer mycket second handkläder, speciellt barnkläder går bra" säger Lisbeth Låhdö och Åsa Mahlberg i Röda Korsets butik Kupan.

"Vi säljer mycket second handkläder, speciellt barnkläder går bra" säger Lisbeth Låhdö och Åsa Mahlberg i Röda Korsets butik Kupan.

Foto: Maria Hedenlund

Kläder2018-08-23 20:00

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Tradera och Avfall Sverige, ökar intresset för att handla kläder i andra hand. Hos Tradera har andrahandsmarknaden av damkläder ökat med 14 procent det senaste året.

– Intresset är enormt. Jag tror att många uppskattar kombinationen av att handla billigare och samtidigt göra en insats för miljön, säger Sofia Hagelin på Tradera.

45 procent av de yngre kvinnorna i undersökningen säger att de handlar mer second hand idag än för tre år sedan.

Samtidigt visar undersökningen att sju personer av tio slänger kläder och skor istället för att återvinna dem. Till stor del enbart för att man tröttnat på dem. Vilket är dåligt ur miljösynpunkt då exempelvis ett par bomullsbyxor ger upphov till 25 kilo avfall vid tillverkningen.

Den ekonomiska vinningen är dock det som betyder mest för konsumenterna.

– Omsättningen har ökat för hela butiken. Vi säljer mycket kläder, ibland är det som lämnas in helt oanvänt, säger Anita Brederman på Röda Korsets butik Kupan i centrala Enköping.

När butiken öppnar på onsdagar efter helgstängningen är det ofta kö utanför, många är på jakt efter nya fynd som plockats fram.

– När vi rear är intresset jättestort, vi säljer mycket barnkläder, säger Lisbeth Låhdö på Kupan.

Bland klädhängarna i butiken går Daniel Leksell från Stockholm på fyndjakt bland skjortor och kavajer.

– Det är svårt att inte gå in när man ser en Röda Korsetbutik. Jag handlar nästan bara på second hand, det är lite roligt, en skattjakt och utmaning, säger Daniel.

Att handla second hand tycker han gör det lättare att försvara sin konsumtion ur miljösynpunkt, men framför allt är det billigare.

– I Stockholm märks det att second handmarknaden ökar, det är fler nischade butiker. Man riktar sig exempelvis mot yngre eller säljer exklusiva märkeskläder, säger Daniel.

Även hos Leilas shop på Kyrkogatan märker Leyla Alan en ökning av klädförsäljningen.

– Man vill hitta annorlunda och lite äldre kläder. Det är många ungdomar som gillar 50- och 60-talskläder och man handlar till fester med exempelvis 60- och 70-talstema.

Många av kunderna kommer från andra orter, Västerås och Bålsta.

Vid Brödet och fiskarnas butik har Ulla Andersson jobbat i 25 år. Hon märker att second handförsäljningen ökat mycket de senaste åren.

– Förr sökte folk originella kläder på second hand, det var lite fult att handla vardagskläder här. Nu har vi alla sorters människor som kunder och det säljs mycket vardagskläder. Även försäljningen av begagnade prylar ökar, säger Ulla Andersson.

Sifo-undersökningen

67 procent av de tillfrågade uppgav att de ibland kastade kläder och skor som de inte längre använder.

27 procent uppgav att kläderna slängdes för att de inte längre passade, 17 procent svarade att de tröttnat på kläderna.

52 procent uppgav att de köpt kläder som de egentligen inte behövde.

De tillfrågande uppgav ekonomiska skäl i första hand för köp av second handkläder, i andra hand angavs miljön som anledning.

Källa: Tradera och Avfall Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!