Forsmark dominerar på Platsbanken – hundratals jobb väntar

Kärnkraftverket Forsmark har lagt i en ny växel för att mäkta med den tillväxt som företaget förväntas göra. "Det handlar om hundratals jobb på sikt", säger Karin Swanson, tillförordnad presschef på Vattenfall.

Forsmark kärnkraft kärnkraftverk

Forsmark kärnkraft kärnkraftverk

Foto: Nicklas Kihlberg

Kärnkraft2024-07-13 16:30

Går man in på Platsbanken för att söka efter jobb i Östhammar så finns det i skrivande stund över 20 annonser för jobb på Forsmarks kärnkraftverk. Allt från administratör till ingenjör och till och med vice vd är tjänster man just nu hoppas att fylla, och det är bara början. 

– Det är högt tryck just nu, vi kommer behöva bli många fler, säger till Karin Swanson, tillförordnad presschef på Vattenfall. 

Den stora mängden nyrekryteringar beror på en blandning av pensionsavgångar som är på gång, och att man ser sig ha möjlighet till att satsa mer.

– På vissa ställen behöver vi redan nu bli fler, men nu planerar vi också för en betydligt längre drifttid, säger Swanson. 

Drifttiden, alltså hur länge kärnkraftverket ska hållas igång, har förändrats i och med nya direktiv från Vattenfall som äger Forsmark. Tidigare har man räknat med att Forsmark ska kunna drivas till år 2040, men senaste budet är att drifttiden ska kunna ligga på upp till 80 år. 

– Det är en rätt stor skillnad på hur vi behöver tänka på när det gäller bemanningen. Vi måste se till att folk utbildar sig inom området, fler unga måste bli teknikintresserade och det måste finnas en framtidstro, säger Karin Swanson. 

undefined
Vattenfall vill fånga upp framtida anställda redan i gymnasiet.

Att klara bemanningen beskriver Swanson som en "enorm utmaning". Det kan ha att göra med hur synen på kärnkraft svängt de senaste åren.

– Tidigare har det känts osäkert hur länge kärnkraften kommer finnas i Sverige, då väljer man inte sådana utbildningar som vi behöver, säger hon. 

Det verkar som att den trenden kan vara på väg att brytas. Antal elever på högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik vid Uppsala universitet har de senaste fyra åren gått från fem till tio stycken. Antagna i första urvalen till kommande hösttermin är nu plötsligt 38 personer.

Men det spelar ingen roll att man har många jobb att erbjuda om de anställda inte har någonstans att bo. Östhammars kommun måste vara redo att ta emot alla som kommer, menar Karin Swanson. 

– Det är mycket som behöver komma till. Det kan vara allt från att det behöver byggas bra vägar till rent krasst var man ska bo. Det är ju ett stort problem i kommunen redan nu. Nu bussar vi ju in folk med chartrade bussar från Uppsala och Gävle, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!