Fler kulturhistoriska hus till salu

Först var det Karlholmsbruk och nu säljs även elva arbetarbostäder i Västland. Tierpsbyggen fortsätter utförsäljningen av kulturhistoriska hus. Men någon total utförsäljning handlar det inte om, enligt företaget.

Tierpsbyggen säljer de elva arbetarbostäder som man äger i Västland. Bostäderna har koppling till den bruksverksamhet som varit på orten.

Tierpsbyggen säljer de elva arbetarbostäder som man äger i Västland. Bostäderna har koppling till den bruksverksamhet som varit på orten.

Foto: Kjell Sjöberg

Karlholmsbruk2019-03-16 16:00

Det var i februari i år som bolagsstyrelsen i Tierpsbyggen fattade beslutet att de elva bruksarbetarbostäderna i Västland ska säljas under våren.

– Vi är precis på gång att kontakta en fastighetsmäklare för att få hjälp med försäljningen av bostäderna, förklarar Roger Kjetselberg, vd för Tierpsbyggen.

Om allt går som det ska så kommer de elva bruksarbetarbostäderna att ligga ute till försäljning på nätet hos en fastighetsmäklare från slutet av april.

På den lilla orten, en dryg mil norr om Tierp, fanns det bruksverksamhet från 1612 och fram till 1902. De bostäder som nu säljs har koppling till den tidigare bruksverksamheten på orten.

Tierpsbyggen har ännu inte gått ut med någon information till de boende i området att husen ska säljas.

– Vi kommer att gå ut med den informationen inom kort, säger Roger Kjetselberg.

Beslutet att sälja arbetarbostäderna i Västland innebär att bolaget inom loppet av ett år kommer att ha sålt ut kulturhistoriskt intressanta bostadshus på två bruksorter – Karlholmsbruk och Västland.

– Så är det, men de hus vi sålt är inte sådana som varit kulturminnesmärkta på något sätt, förklarar Roger Kjetselberg.

Är det aktuellt att sälja några ytterligare hus med kulturhistorisk koppling?

– Nej, inte i dagsläget. För ett par år sedan fick vi frågan från ett bolag om vi var intresserade av att sälja delar av vårt bestånd av bruksarbetarbostäder i Lövstabruk. Då sa vi nej.

Förra året sålde Tierpsbyggen brukslängorna från 1700-talet på Norrgatan och John Lundbergs väg inne i Karlholmsbruk vid klockstapeln och den stora dammen. Då såldes totalt 18 mindre hus med 28 lägenheter för 10 miljoner kronor till ett lokalt fastighetsbolag.

Husen i Karlholmsbruk såldes då de inte passade in i det fastighetsbestånd som Tierpsbyggen vill ha på sikt. Vidare ansåg bolaget att husen var svåra att förvalta på ett bra sätt. En annan viktig faktor var att bolaget behövde frigöra kapital för framtida investeringar.

Bedömningen är ungefär densamma när det gäller husen i Västland.

– Vi äger bara de här elva bostäderna i Västland. För oss blir det en dyr förvaltning av bostadshus som vi bedömer inte passar in i vårt framtida fastighetsinnehav, säger Roger Kjetselberg.

Västland

Västlands bruk anlades år 1612 som ett kronobruk. Bruket arrenderas under 1600-talet av Welam Vervier som även ägde Strömsbergs bruk.

I samband med rysshärjningarna 1719 brändes bruket ner. Bruket byggdes igen upp igen och därefter bedrevs stångjärnssmide där.

År 1902 lades all industriell verksamhet ned och de flesta bruksbyggnaderna revs. I dag finns ett mindre antal byggnader kvar från brukstiden.

Källor: Tierps kommun, Riksarkivet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!