– Det här är den lösning som vi diskuterar för tillfället, säger centerpartisten Lotta Carlberg, ordförande i utskottet barn och ungdom, som har det politiska ansvaret för skolfrågorna i Tierps kommun.
Förslaget innebär att barnen, som var tänkta att gå i förskola samt på lågstadiet i Skärplinge, nu kommer att bussas till förskolor i Edvalla på Hållnäshalvön och Karlholmsbruk. Orsaken stavas platsbrist i Skärplinge.
För ett flertal av barnen innebär detta bussresor tur och retur till skolan varje dag på cirka två mil.
Flera föräldrar som varit i kontakt med UNT angående planerna menar att bussresorna kan bli tuffa och jobbiga för barnen. Även på olika sociala medier har frågan diskuterats i olika tonlägen. Många menar att planerna i stort sett bara handlar om ekonomiska överväganden och väldigt lite empati och känsla när det gäller barnen.
– Det finns ännu inga beslut fattade när det gäller detta. Däremot diskuteras frågan med lärare och ledning på skolan i Skärplinge och i det ansvariga politiska utskottet, understryker Lotta Carlberg.
Ett formellt beslut i frågan kommer dock att fattas senare under våren av politikerna i utskottet barn och ungdom.
Lotta Carlberg förklarar också att det finns en ekonomisk dimension i frågan.
– Utifrån det ekonomiska läge som kommunen befinner sig i med stora besparingar som ska göras kan vi inte bygga nya baracker eller hyra nya skollokaler. I stället utnyttjar vi våra befintliga resurser när det gäller eleverna i Skärplinge, förklarar Lotta Carlberg.
För 2018 gjorde kommunen ett resultat som var 50 miljoner sämre än beräknat då man gjorde ett minusresultat på 33 miljoner kronor i istället för ett överskott på 20 miljoner.
För att nå en ekonomi balans ska nu ett sparförslag tas fram av kommunledningen till slutet av nästa vecka. Det förslaget kan komma att innehålla framtida besparingar på cirka 30 miljoner kronor i verksamheten.
Tidigare i våras gick också kommunledningen och Tierps kommunfastigheter ut och förklarade att det inte blir någon ny förskola i Vallskoga i Tierps köping av ekonomiska skäl. Planen var att bygga en ny förskola för 120 elever som skulle stå klart vintern 2020. I dag går eleverna på Vallskoga i tillfälliga lokaler - så kallade baracklösningar.
Årshyran för den nya förskolan skulle ha landat på 4,7 miljoner kronor, vilket är 3 miljoner kronor högre än vad kommunen betalar i dag för de lokaler där 120 barn går.