– Titeln ger en fingervisning om att pappa John alltid var borta från oss barn. Vi klagade aldrig. Mamma sa att ”han är borta för att göra nytta för andra.” Han var ”Alle mans John”, brydde sig om andra, men ingen av oss ville ha en annan pappa, säger Erik Lundberg som har föräldrarhemmet kvar nere vid sjön i Nöttö.
John Lundberg bodde sina trettio första år i Karlholmsbruk. Efter hans död fick bruksgatan namnet John Lundbergs väg.
Flera av våra mest välkända politiker har uttalat sig om John Lundberg. Olof Palme, till exempel, sa att ”inget problem är för litet för John Lundberg”. Tage Erlander skriver i sina dagböcker att ”en sådan strålande fest som Lundberg lyckats ordna i Söderfors har jag knappast varit med om.”
– Pappa var verkligen intressant som person. Dessutom hade vi så mycket material om honom att vi tyckte det var värt att ge ut en bok om honom, säger Erik, och berättar att det är brodern Lars-Olof som skrivit boken med hjälp av honom och deras tredje bror, Anders.
John Lundberg var riksdagens flitigaste talare. Under sina 33 riksdagsår skrev han över 200 egna motioner och stod i kammarens talarstol nästan 1200 gånger. Han vågade stå upp för sina åsikter, var aldrig rädd och kom ibland i konflikt med sitt eget parti. Men har var också uppskattad för sitt arbete kring allemansrätten, och för sina insatser för sjukvården vilket ledde till att han blev medicine hedersdoktor.
Han agerade också i rättsliga tvister i markfrågor, inte minst i norra Uppland där han hjälpte personer som kommit i konflikt med de stora skogsbolagen.
– John såg orättvisorna, han hade en genuin övertygelse i allt vad han sa och gjorde, säger Erik som fick med sig av pappans envishet och självförtroende och gav sig in i politiken.
Erik Lundberg var bland annat kommunalråd i Uppsala på 1980-talet.
– John gjorde inte bara en klassresa från kolarpojke till medicinske hedersdoktor och riksdagens flitigaste talare, hela livet kämpade han för den lilla människans rättigheter, svarar Erik på frågan om vad han mest imponeras av när det hans pappa.