Vendel är mycket fornminnesrikt och har fått ge namn åt en hel arkeologisk tidsålder, Vendeltid på 500-800-talet. Nu krockar dock arkeologin med dagens krav på snabb bredbandsutbyggnad. Vendels fiberförening, som har gjort en ambitiös plan för sin bredbandsutbyggnad i området, tvingas göra halt. Anledningen är att länsstyrelsens kulturmiljöenhet inte kommer till beslut med hur grävningarna ska göras i Karbyområdet där intressanta fornlämningar nyligen upptäckts.
Hans Eklund från Vendels fiberförening är mycket irriterad.
– Jag kontaktade Länsstyrelsen redan den 14 februari för att få besked om var och hur vi kan gräva. Nu har det gått femton veckor och vi har ännu inte fått något svar. Jag ringer varje måndag och då säger handläggarna att vi ska få svar på fredag. Men inget händer, säger han
Väntan riskerar att fördyra projektet.
– Vi är kraftigt försenade och har fått lägga om hela vår utbyggnadsplan. Nu har vi grävt så långt vi kan och vissa maskiner står stilla. Om vi fått svar i tid så hade vi kunnat omprioritera. Nu kostar allt det här en massa extra pengar, säger Hans Eklund.
Han betonar att föreningen inte är emot de arkeologiska undersökningar som måste göras.
– Vi är stolta över vår bygd och vill inte förstöra några fornlämningar. Men vi anser inte att det är rätt att det ska ta flera månader att få fram ett beslut om hur och var vi får gräva. Det handlar bara om en kortare sträcka av hela projektet, säger han.
Länsantikvarie, Roger Edenmo, beklagar att Vendels fiberförening får vänta.
– Vi är fullt medvetna om att våra handläggningstider är för långa. Men vi har fem, sex projekt på gång där en del sträckor är flera mil långa. Tråkigt nog ligger Karby i en fantastiskt rik fornlämningsmiljö. Det gör det extra komplicerat, säger han.
Länsstyrelsen rekommenderar de bolag som bygger bredband att hitta vägar som inte krockar med fornlämningarna. Där det går vill Roger Edenmo att de plöjer ned fiberkabeln så att så lite skada som möjligt åsamkas arkeologin. Men i Karby är det annorlunda.
– De fornlämningar som finns där är högintressanta och vi bedömer att en schaktning måste göras som övervakas av en arkeolog. Vi håller på att handla upp ett företag som ska göra jobbet, därför drar det ut på tiden.
Varför säger ni då till föreningen att de ska få besked när ni vet att det inte blir så?
– Vi har haft en förhoppning om att kunna jobba snabbare, men har inte kunnat leva upp till det.
Maskiner står stilla och tickar pengar. När kommer ni med besked?
– Det vågar jag inte säga. Inom de närmaste veckorna hoppas jag. Vårt mål att de ska få besked i närtid eftersom de väntat länge, säger Roger Edenmo.
Varför är det så viktigt med arkeologin om ni bara ska gräva ett schakt?
– Även ett smalt schakt kan ge mycket information. Vi har främst två områden som är så här känsliga, Vendel och Gamla Uppsala.
Hur mycket de arkeologiska undersökningarna kan komma att kosta Vendels fiberförening har inte Roger Edenmo något svar på.
Hans Eklund är rädd att det kan komma att röra sig om stora belopp som föreningen tvingas stå för och han tycker att staten borde kunna kompensera för det.
Det tycker Roger Edenmo också.
– Om man staten vill ha en snabb bredbandsutbyggnad så borde man förse alla inblandade med ökade resurser. Det har vi inte fått, säger han.