Att kliva in på Storken är som att slungas tillbaka i tiden. De robusta, vackra möblerna, rökrummet (ja, de har faktiskt ett sådant!), de murriga färgerna och de små prydliga lamporna. Därför är det inte heller förvånande att också fikautbudet går i klassiska spår – om än i modernt stora versioner. Den gigantiska Storken-bullen är känd för många Uppsalabor, men efter en titt i disken kan Kafépatrullen konstatera att många av kondisbitarna som serveras också de är lite större än på många andra ställen. Prisvärt eller mastigt – det beror på hur man ser det.
Lunchmenyn är en klassisk kafémeny, men med några undantag. I stället för vanlig paj har Storken filodegspajer, till Kafépatrullens stora förtjusning. I övrigt har de bland annat sallader, mackor, lasagne och bakad potatis.
Den nämnda filodegspajen lever upp till alla förväntningar. Kafépatrullen väljer en med ”dansk” fyllning, vilket bland annat innebär blåmögelost och broccoli. De frasiga filokanterna bryter av fint mot den mjuka, smakrika fyllningen. Fem av fem! Salladen till är betydligt tristare, här kunde de vara mer fantasifulla. Samma grönsallad serveras till den bakade potatisen, som kommer in i en rejäl portion. Patrullen väljer skagenröra som fyllning, och den smakar som den ska, varken mer eller mindre.
Bland salladerna väljer patrullen en kräftstjärtsallad, som känns lite färglös där den kommer in med torrkokta äggskivor och tomatklyftor. Mängden kräftstjärtar är dock rejäl och inslaget av avokado trevligt. Det vanliga utbudet dressingar finns till, men den sötaktigt oljiga vinägretten är tyvärr inte den roligaste. Pasta eller bulgur kan väljas till salladen.
Bakverken är många och varierade– och som sagt ofta stora. Med fördel slår man till på en valnöts- och apelsinkaka, som är luftig och god med rejält med nötter. Hade den smakat mer av apelsin hade den varit en fullpoängare. Storkens cheesecake är av den vanliga bakade varianten och smakar fräscht av citron, vilket är välkommet i ett i övrigt sött bakverk. Glass, grädde eller vaniljsås serveras till. Kärleksmums, mockaruta ... kärt barn har många namn. Just Storkens smakar mycket socker men inte så mycket choklad, tyvärr. Lite torr är den också, men funkar tillsammans med en kopp te, där det fanns många sorter att välja på.
Kaffeutbudet är det vanliga, men kanske inte det mest prioriterade. På Storken hänger de flesta med en vanlig kopp brygg. Beställer du en espresso macchiato får du något som är mer av en cortado i stilen.
Att Storken är ett populärt kaféråder det ingen tvekan om, det är ofta mycket folk i lokalen. Trots det är servicen snabb och trevlig – dessutom är det utmärkt att Storken skriver ut innehållsinformation (nötter, veganskt etc) redan i disken. Och med ett rejält tilltaget utbud kan Storken fortsätta att tillfredställa många smaker.