Traditionens makt är god

Kafépatrullen hälsar på hos anrika Landings på gågatan och konstaterar att allt är som det ska, på gott och på ont. Men allra mest på gott.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kafépatrullen 2014-12-052014-12-05 07:05

Det mesta är sig likt här sedan Kafé­patrullens senaste besök för drygt två år sedan. Entrén från gågatan är härlig. Så här års ligger saffransdoften tung i konditoriets butik där handtrillade marsipangrisarna står på rad bredvid allehanda bakverk. Längre in i den rymliga lokalen blir det lite tristare, med underliga stilblandningar på inredningen. Landings har långa och många traditioner och en del lever vidare i interiören, som masonit­väggarna längst in och väggklockan som hänger där.

Men skäms på oss, nu ska vi sluta klaga! För att hålla fast i det som alltid funkat har sina poänger. Det märker vi raskt när vi låter oss smaka. Matutbudet är inte jättestort, med olika sorters paj (sorterna ­varierar), en jultallrik (just nu i stället för dagens sallad) och dagens soppa. Denna dag serveras sparrissoppa (80 kr), inklusive ett färskt, gott surdegsbröd. Även ­soppan är god, med små bitar av sparris kvar i den annars släta anrättningen. Det enda tråkiga är att den är ojämnt varm, sådär som mat kan bli när den värms i mikro.

Paj med lax och spenat (84 kr) är en äggspäckad och matig upplevelse – om än inte särskilt smakrik. Men den är hemlagad, högrest och är försedd med tunt pajskal. En rejäl hög med grönsalladsblad ackompanjeras av salladsdressing i en liten pyts vid sidan. Man blir ordentligt mätt av rätten, men det är ingen stor smakupplevelse.

För den lite mindre hungrige finns olika smörgåsvarianter, dock inga nymodigheter som focaccia eller grillade surdegsmackor. Vi provar räksmörgås på danskt rågbröd (87 kr) med majonäs, ägg, sallad och förstås räkor. Mackan är riktigt god, möjligen hade vi önskat fler räkor och något mindre majonäs.

Men anrika Landings paradgren stavas då som nu bakverk. Fluffig och god är bakelse- och bullhybriden Krokodil (27 kr). Den är precis lagom söt och består av smördegssnibbar med gul vaniljgrädde och lite grön pistage­röra emellan.

Festivalbakelse (39 kr) är en dröm för choklad­älskare, med rejält lager med chokladmousse på en chokladfyllig browniebotten och ett tunt lager av hallonchokladtryffel, som ger en perfekt syrlig hallontwist. Mums!

Klenäter (26 kr) är ett bakverk som kan smaka och se ut lite olika beroende på var man äter dem. Landings variant är ett föredöme, tycker Kafépatrullen. Mjukt innandöme, fin fritering och som slut­finish ett dopp i kanelsocker. ­Juligt så det förslår!

Chokladmakronen (26 kr) har en alltför dominerande smak av bittermandel, men är annars mjukseg och lättäten. Som en liten lagom stor sockerbit till kaffet.
På tal om kaffe så håller både cappuccinon och kaffe latten måttet. Liksom bryggkaffet.

Ett konditori som startade 1887 har skäl att vårda sitt varumärke. Och det gör Landings riktigt bra. Konditoriet är fortfarande ett av stans populäraste, trots att både utbud och inreding kanske inte riktigt hängt med i utvecklingen. Det viktiga för Landings är mathantverk och kvalitet och i det facket så tävlar man tillsammans med systerfiket i S:t Pergallerian alltjämt med de bästa konditorierna i Uppsala.

Mysfaktorn är kanske inte så hög, men på trygga Landings vet man vad man får. Det här konditoriet lämnar man mycket sällan i besvikelse.

Landings  Kungsängsgatan 5 018-13 01 61, www.landings.se

Passar för: Den som inte bryr sig om kafétrender och uppskattar kvalitetsdopp till kaffet.

Öppet: Mån-fre kl 8.30-18.30, lör kl 9-17, sön kl 11-16.

Utbud: Stort utbud av klassiskt fikabröd. Dessutom olika smörgåsar, pajer, sallad samt dagens soppa.

Barnvänligt? Hyfsat, att ha med en barnvagn funkar även om det blir lite trångt. Skötbord finns på damtoaletten.

Service: Trevlig och effektiv.

Vid bordet intill: Två damer i pensions­åldern som dricker bryggkaffe och äter biskvier.

Övrigt: Toalettbesök kostar 2 kronor, men pengarna går till Stadsmissionen. Fina handgjorda marsipanfigurer lockar i butiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!