Uppsalakonditorn Frida Leijon prisas

Frida Leijon har vunnit Konditorernas Konditor 2021. Ett ärofyllt pris i branschen. ”Det största man kan få inom konditoribranschen”, säger vinnaren.

Uppsalakonditorn Frida Leijon kan numera titulera sig som Sveriges bästa konditor – när landets konditorer själva får välja.

Uppsalakonditorn Frida Leijon kan numera titulera sig som Sveriges bästa konditor – när landets konditorer själva får välja.

Foto: Markus Lundqvist

Kafé2021-08-17 20:58

I måndags var det dags för det Svenska Gastronomipriset, som i år delades ut på en gala på Nationalmuseum i Stockholm. Pristagaren utses genom en omröstning av yrkespersoner inom tio olika kategorier, utan extern jury.

Den lokala konditorn Frida Leijon kan numera stolt titulera sig som Konditorernas Konditor 2021.

– Jag anser att det här är bland det största man kan få inom konditoribranschen i Sverige, eftersom det är topp hundra konditorer som har röstat på varandra. Så det är verkligen ett erkännande, säger Frida Leijon.

Det är inte första gången Frida Leijon tar hem titeln, även 2018 tilldelades hon priset.

– Jag blev väldigt ställd och rörd av att vinna nu igen. Jag hade verkligen inte förväntat mig det.

Frida Leijon och hennes sambo Susanna Johansson öppnade 2017 Leijon Stenugnsbageri & Konditori som idag finns både i Salabacke och Rosendal. Företaget var det enda från Uppsala som nominerades till Svenska Gastronomipriset och hamnade i år på en tredjeplats i kategorin Konditorernas Konditori.

– Det är superkul och allas förtjänst. Vi har ett otroligt bra team som hittat en väldigt fin dynamik, säger hon.

Numera är hon återigen en del av det Svenska Konditorlandslaget och under åren har hon fått många utmärkelser för sin bakning, bland annat Årets Konditor 2016 – framgångsreceptet? Ett genuint intresse.

– Allting kommer ifrån att jag tycker att det är så himla roligt.

Hon sammanfattar det själv: ambition, intresse och lite nörderi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!