Två nya matställen öppnade i Uppsala

Den senaste veckan har två nya matställen öppnat i Uppsala. Ett eko-kafé och en smörgåsbar.

Lizah Almgren, bagare, bakar glutenfritt bröd tidigt på morgnarna.

Lizah Almgren, bagare, bakar glutenfritt bröd tidigt på morgnarna.

Foto: Maria Lindblom

Kafé2018-04-21 06:00

Kompanjonerna Kayhan Sadegh och Akbar Yahyavi ligger bakom den nya smörgåsbaren Ruccola Sandwich på Dag Hammarskjölds väg.

Hur kom ni på den här idén?

– Vi drev en restaurang tidigare med kött, fisk och pizza. Sedan hittade vi den här lokalen i Sunnersta som passade för något mindre. Vi tänkte att de blir lite lugnare för oss med en smörgåsbar, än en restaurang, säger Kayhan Sadegh.

De vänder sig till lunchgäster av alla de slag, men tror att många studenter kommer att handla hos dem.

– Vi börjar med baguetter, ciabatta, wraps, sallader samt smörgåsar och smörgåstårtor på beställning. Sedan får vi se om vi utökar sortimentet eller inte, säger Kayhan Sadegh.

På Strandbodkilen 3 i Fålhagen slog Anna-Lena Staaf och Catarina Lagerström upp sina portar i måndags.

De har startat eko-kaféet Gott&Reco. Sedan tidigare driver de ett likadant kafé i Falun.

– För över 20 år sedan lärde vi känna varandra genom våra barn och började redan då att diskutera vårt café, säger Catarina Lagerström, 55, som i stället utbildade sig till psykolog och Anna-Lena Staaf, 47, utbildade sig till beteendevetare.

Men passionen för kreativitet och entreprenörslusta tog över och de startade till slut sitt kafé.

– Vårt stora gemensamma intresse är hälsa och välmående. Vi vill inspirera människor till en mer hälsosam och hållbar livsstil. Även om man är glutenallergiker eller mjölkallergiker ska man kunna äta gott och det ska vara enkelt att äta hälsosamt, säger Catarina Lagerström.

Eftersom kaféet i Falun gått bra sedan starten 2016, så har de nu planer på att utöka till en kedja.

– Det huvudsakliga är att vi har ett glutenfritt bageri med nybakat bröd varje morgon. Men vi har också soppor med mera, säger Catarina Lagerström.

All mat är också fri från vitt socker och tillsatser, enligt duon. Något som även diabetiker har upptäckt.

– Många är intresserade av vårt koncept, men det är också många Fålhagenbor som tycker att det är bra att det öppnas något i deras kvarter, säger Lizah Almgren, bagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!