Första advent är en stor helg för julgransförsäljarna i länet.
– Störst försäljning har vi runt första advent. Sedan drar det igång ordentligt från lucia och fram till jul, säger Håkan Eriksson, försäljningschef på Plantagen i Uppsala.
De två vanligaste sorterna är den traditionella svenska granen (som på fackspråk heter rödgran) och kungsgran som ofta även kallas ädelgran. Kungsgranen har blivit allt mer populär och numera består nästan 50 procent av försäljningen av denna sort.
Håller en gran inomhus från första advent och över jul?
– Nej, de flesta som köper gran nu gör det för att ha den ute. Vissa plockar sedan in granen till julafton eller så köper de en gran till, säger Håkan Eriksson.
Han älskar julgransförsäljningen som är en glad tid i butiken.
– Många kunder ser fram mot julen. Det roliga är att många också återkommer från år till år till samma plats eller butik om de är nöjda. Det blir som en tradition i sig att köpa granen.
En skillnad mellan de två vanligaste gransorterna är att kungsgran inte doftar något.
Båda typerna barrar rätt skött efter cirka en månad inomhus. För att granen ska barra så lite som möjligt finns ett par stalltips.
Det första är att låta granen stå i ett svalt utrymme, exempelvis i garaget cirka ett dygn innan den flyttas in i huset. Det andra tipset är att göra ett snitt i stammen.
”På så sätt öppnas stammens ledningsbanor och granen får lättare att ta upp vattnet. Men spetsa inte stammen, det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp” skriver Granngården om hur granen bäst kan hindras från att barra.
Sedan gäller det också att vattna mycket, tipset är att hälla i flera liter vatten i julgransfoten de två första dygnen.