Långledighet, god mat - och så glögg till det. Julen är en tid då svenskar gärna dricker mer alkohol än vanligt utan att kanske själva reflektera över det Juan Pablo Roa, VD på IQ, säger att svenskarna har starka alkoholtraditioner runt högtider.
– Vi har väldigt starka traditioner när det gäller alkohol kring högtider i Sverige, det gäller inte bara jul utan även midsommar också. Det gör att vi dricker mer under de högtiderna, bland annat eftersom omgivningen förväntar sig att vi ska dricka.
IQ har gjort en undersökning om hur svenskar ser på sitt juldrickande, för at
– De flesta är medvetna om att ens drickande påverkar en själv, men vi ville se hur många som reflekterar över hur det också kan påverka andra människor runt om en. Och det visade också på att majoriteten av de vi frågade trodde att deras julfirande skulle bli lika bra eller bättre om man drack mindre alkohol.
De flesta har inte reella alkoholproblem bara för att man dricker mer under julen, men för vissa kan tanken på julafton komma med ångest och oro över att alkoholintaget ska eskalera. Exempelvis handlar många av de samtal som kommer in till BRIS i juletid om just oro för att någon förälder eller släkting kan dricka för mycket. För att lindra oron är ett stort steg att bara försöka prata om det, enligt Juan Pablo Roa.
Vad kan man göra åt saken om man är orolig inför julen?
– Det enda sättet att bryta traditionen är att våga prata om det - och det låter väldigt enkelt, men kan i praktiken vara svårt. Man känner sig som tråkmånsen på festen som påpekar drickandet för de andra, men man kan förebygga problem genom att bara ta upp diskussionen. Det kanske visar sig att flera i familjen går i samma tankar. Man kan även försöka minska tillgängligheten och inte stoppa kylen proppfull med alkohol inför jul, för att strypa tillförseln. I dag finns också ett stort utbud av alkoholfria viner och champagner som man kan varva med för att minska totalkonsumtionen.
I undersökningen som IQ gjort finns en påtaglig skillnad i attityder mellan könen, något som Juan Pablo Roa menar reflekterar alkoholmönstren i samhället i stort.
– Vi ser en klar skillnad mellan könen. 29 procent av männen svarade att deras julfirande påverkats negativt av andra människors drickande, men hela 42 procent svarade samma sak när vi frågade kvinnor. Generellt när vi tittar på hur människor påverkas av alkohol ser vi att män påverkar och kvinnor påverkas. Det gäller alkoholens skador i samhället i stort också, när man ser till våld och misshandel med alkoholkopplingar är det oftast män som står bakom mycket av de siffrorna, så våra resultat kanske inte är så förvånande ändå.
Har vår attityd till alkohol förändrats de senaste åren?
– Våra attityder till berusningsdrickande blir allt mer negativa, och eftersom attityder går hand i hand med drickandet är det positivt. Men däremot blir vi mer och mer tillåtande mot vardagsdrickande, att när vi tidigare kanske tagit en kaffe efter jobbet tar vi nu ett glas vin istället. Konsumtionsmönstren förändras.