”Det ska vara jul, inte Las Vegas”

Nu tändas tusen juleljus ­– eller rättare sagt minst sju tusen. Olle Torbratts villa skulle kunna vara hämtad ur en Disneyfilm. 40 timmar brukar det ta att pynta, och varje detalj är viktig.

Foto: Staffan Claesson

Jul2017-12-22 07:00

Det är inte svårt att gissa i vilket av husen på gatan i Storvreta som Olle Torbratt bor. Även om de flesta i omgivningen har åtminstone någon ljusslinga i ett träd kommer de inte i närheten av detaljrikedomen hos honom. En lysande vit älg i rabatten är bara ett exempel.

– Jag ser att era mungipor går upp, då har jag lyckats. Det är det som är det roliga med det här, att göra människor glada, säger Olle Torbratt, som kliver fram och hälsar på mig och fotografen.

När han började julpynta husfasad och trädgård för 20 år sedan fanns inga planer på att göra hemmet till ett utflyktsmål. Men Olle Torbratt tyckte det var så roligt att han gick in för det mer och mer av bara farten. I synnerhet sedan LED- belysningarna kom ut på marknaden, vilket gjorde det billigare och lättare att skapa stämningsfulla effekter.

– I början beställde jag allt från USA, nu kan man hitta mycket på Rusta och Clas Ohlson, säger han.

Vi förflyttar oss till husets baksida, och jag förstår varför det har blivit en tradition för många Storvretabor att promenera till Polstjärnevägen på julafton. Från takaltanen blickar tomten, hans renar och en vit räv ned över ytterligare några tusen ljuskällor. Den lilla bron över fiskdammen glittrar och ett träd är omsorgsfullt inlindat i ljusslingor med varmt sken. I en mindre damm simmar två lysande svanar. Här finns inga blinkande lampor, men i trädet faller några kopparfärgade droppar långsamt.

– Jag vill ha harmoni, enhetligt och inte plottrigt. Det ska vara jul, inte Las Vegas. Man ska tänka på en klassisk Disneyjul när man ser huset, säger Olle Torbratt.

Han tänker noga igenom hur prydnaderna ska placeras, för att hålla ihop färgpaletten. Det finns mycket att tänka på när man vill skapa julstämning, att slänga upp några lampor i ett träd tycker inte Olle Torbratt att man kommer så långt med.

– All ljussättning utgår från stjärnhimlen. Den är inte regelbunden. Drar man en ljusslinga för spänt ser det mer ut som en tvättlina, säger han.

Dessutom måste elsäkerheten vara nummer ett. Att ha fungerande jordfelsbrytare och transformatorer är nödvändigt, menar Olle Torbratt.

– Jag kan inte nog betona hur viktigt det är.

Omkring 40 timmar brukar det ta att sätta upp alla lamporna – som Olle Torbratt uppskattar till mellan sju och tio tusen. Han har jobbat många år i nöjesbranschen och har därför förmånen att känna proffs på ljussättning, som lärt honom mycket. Tankar på hur dekoren kan utvecklas finns hela tiden.

– Jag skulle vilja arbeta mer tredimensionellt. Det är bra med takaltanen, den ger djup. Någon gång har jag tänkt prova laser, funderar han.

Att trappa ned julpyntandet verkar inte finnas på Olle Torbratts karta. Yngsta sonen har lovat att sköta höghöjdsarbetet när pappan blivit för gammal för att klättra. Det har dock hänt att arrangemanget inte varit på plats i tid, och då har omgivningens förväntningar gjort sig påminda.

– Min fru jobbar som mattant. Ett år var det en liten tjej som kom fram och sade att vi hade förstört hennes jul. Min fru blev rädd att tjejen blivit matförgiftad i skolmatsalen före jullovet, men det visade sig handla om att huset inte sett ut som det skulle när familjen gick dit för att titta på julafton, säger Olle Torbratt och ler.

Checklista för julbelysning

Titta efter CE-märkning och svensk bruksanvisning.

Produkt för utomhusbruk ska vara märkt med IP 44 eller högre.

Ha en fast installerad eller portabel jordfelsbrytare.

Placera sladd så att inte fordon kan köra över den.

Se till att barn eller djur inte kan slita i sladden.

Skydda skarvkontakter mot fukt.

Kolla att sladd och kontakt är hela.

Ny lampa ska ha samma spänning (V) och effekt (W) som den som du byter ut.

Blanda ej glödlampor och LED-lampor.

Placera ej ljusslingor nära lättantändligt material.

Para ihop transformatorer med rätt dekoration.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!