Jägare och lantbrukare: Skjut vargarna i Siggefora

Vargarna i Siggefora har fått tillökning och i reviret vistas upp till sex vargar. Jägare och lantbrukare i området vill nu att samtliga vargar ska skjutas.

Till vänster en av vargarna i Siggeforareviret som fångats på bild på länsstyrelsens kameror. Vargen till höger är fotad i ett annat sammanhang.

Till vänster en av vargarna i Siggeforareviret som fångats på bild på länsstyrelsens kameror. Vargen till höger är fotad i ett annat sammanhang.

Foto: Länsstyrelsen/TT

Järlåsa2021-01-21 07:25

Förra vintern etablerade sig ett vargpar i reviret som är beläget ungefär mellan Heby och Järlåsa och sträcker sig norr om Harbo. Nu har paret fått ungar. Enligt länsstyrelsen rör det sig totalt om upp till sex vargar och DNA-prov har skickats in för att få mer information om valparna.

– Är det många vargar som går tillsammans är det i regel föräldrar och deras avkommor. De springer inte ihop annars, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

undefined
Hanen i paret anses viktig för den svenska vargstammen, eftersom han bär på finsk-ryska gener och därför bidrar till mindre inavel. Det berättar Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

I höstas dödades flera får i Östforatrakten av varg. Rovdjurens närvaro oroar också jägare som inte kan släppa sina jakthundar på grund av risken för attacker.

I en skrivelse till länsstyrelsen riktar nu fyra jaktvårdskretsar och sex lokala LRF-föreningar krav mot länsstyrelsen. Eftersom det redan finns ett revir i Glamsen, vid länsgränsen mot Gävleborg, borde vargarna i Siggeforareviret tas bort, anser de.

– Vi skulle vilja att man får licensjakt så att man håller vargarna på den nivå som riksdagen har beslutat. Det är klart att det ska få finnas några vargar men vi tycker att det ska vara på en miniminivå, säger Thomas Jarl, ordförande i Bälinge jaktvårdskrets.

Enligt förra årets varginventering ökade antalet individer till 365. Minst 300 bör finnas i Sverige för stammens fortlevnad, enligt Naturvårdsverket. Men Thomas Jarl befarar att vargstammen kommer att fortsätta öka, med minskad mängd vilt och fler skador på tamdjur som följd.

– Vargarna borde spridas ut mer över hela landet. Och precis som annat vilt ska de förvaltas och skjutas av så att vi har det antal som vi har bestämt att vi ska ha, säger han.

Sebastian Olofsson på länsstyrelsen har ännu inte tagit del av skrivelsen. Men tidigare har licensjakt inte varit aktuellt eftersom Uppsala län legat under den tilldelade miniminivån. Lägstanivån är ett vargpar som får valpar, vilket motsvarar tio vargar i myndigheternas beräkning. Glamsen har hittills räknats som ett halvt revir för Uppsala, och den andra halvan hör till Gävleborg.

– Än så länge ligger vi inte över nivån men årets inventering pågår till den 31 mars, säger han.

Ungvargarna som fötts i Siggeforareviret kommer sannolikt att lämna området under våren.

– Ibland vandrar de långt och ibland kort. Så det är helt omöjligt att veta vart de kommer att ta vägen, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!