Bland män inom kommunen har över 82 procent heltidstjänster. Knappt 60 procent av de tillsvidareanställda kvinnorna har en heltidsanställning, visar statistik som UNT begärt ut. Sett till socialförvaltningen är siffrorna ännu lägre – bara 42 procent av kvinnorna jobbar heltid, och till stor del handlar det om vård- och omsorgsjobb. Det här är något som fackförbundet Kommunal längre försökt att ändra på. Och nu ska det vara på gång.
– Vi ligger ganska dåligt i kommunen, och speciellt inom vården och kvinnodominerade områden ser det skruttigt ut. Men nu har vi inskrivet i avtalet att arbetsgivaren ska erbjuda heltid som norm. Man har några år på sig, till år 2021 ska det vara genomfört, säger Torgny Bohlin som är lokal ordförande för Kommunal.
Det är en rättvisefråga, anser han.
– Med tanke på att lägstalönen är 18 700 kronor. Har du 75 procents tjänst och sedan betalar skatt blir det inte mycket kvar att leva på. I dagens samhälle är det inga pengar alls.
UNT träffar personal som jobbar på kommunens närvårdsenhet i Östhammar. Här har alla erbjudits att gå upp till heltid, men det är långtifrån alla som vill.
– Många tycker att 85 eller 90 procent är lagom. Men det här är en lite äldre personalgrupp, så det slår nog lite fel. Bland yngre är det nog fler som behöver ha en heltidslön att leva på, säger enhetschefen Anette Eriksson.
Rose-Marie Lagergren är undersköterska och har jobbat heltid sedan 1980-talet.
– Jag trivs bra med det. Det här är en lite mindre enhet, arbetsmiljön och kamratskapet är jättebra.
Marina Jansson Wahlberg är också undersköterska, men jobbar deltid och gillar det.
– Annars har man inget liv. Det är mycket hemma också. Men jag skulle gärna ha en heltidslön!
Går det att leva på en deltidslön?
– Nej, men jag är gift. För den som är ensamstående skulle det nog vara svårt.
Rose-Marie Lagergren och Marina Jansson Wahlberg trivs med sina jobb, men säger att det finns andra vårdenheter där läget är betydligt mer ansträngt. De är överens om att fler händer, bättre scheman och högre lön är rätt väg att gå om Östhammars kommun vill locka fler till vårdyrket. Även andra som UNT träffar uttalar sig positivt om jobbet, men kritiskt om lön och helgtjänstgöring – de flesta jobbar varannan helg.
– Det är inte roligt, säger en i personalen.
Vård- och omsorgschef Carina Kumlin säger att kommunen har en plan för rätten till heltidsjobb inom samliga förvaltningar. Även inom vården har man har börjat erbjuda heltid på vissa enheter. Men ekonomin har stått i vägen och gör det fortfarande.
– Vi tar de små stegen. 60 procent av våra medarbetare jobbar deltid och en uträkning från Östhammars kommuns HR-avdelning visar att det skulle kosta cirka 30 miljoner kronor om alla gick upp till heltid. Samtidigt får vi inga extra medel för att genomföra det här.
Ibland kan det också vara svårt att matcha önskemålen om heltid med de luckor som finns, säger Carina Kumlin.
– Inom vård och omsorg har det alltid varit så att man lägger scheman utifrån brukarnas behov. Vi försöker erbjuda heltidstjänster, men ibland måste man vara beredd att flytta på sig till ett annat arbetsställe än man brukar jobba.
När det gäller helgtjänstgöringen finns planer på att övergå från varannan helg till att jobba två av fem helger.
– Vård och omsorg testar olika förslag på scheman och vi har kommit en bit på väg till att försöka återgå till två helger av fem. Det är väldigt tufft att jobba varannan helg och vi vill öka attraktiviteten för att arbeta inom vården.