Bland partiernas kandidater till kommunvalet har de rödgröna jämna könsfördelningar, där Vänsterpartiet sticker ut något med 51 procent kvinnor.
Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet följer modellen "varannan damernas", vilket innebär att de kvoterar sina valsedlar så att varannan kandidat är en kvinna. Bland de övriga partierna har Liberalerna 56 procent kvinnor och Feministiskt initiativ 58 procent. Lägst andel kvinnliga kandidater har Sverigedemokraterna med 22 procent, och Kristdemokraterna med 29 procent.
– I vår medlemssammansättning har vi ungefär 75 procent män och det blir ju därför representativt på våra valsedlar, säger Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala.
Att kvotera in fler kvinnor är inte möjligt för partiet, menar han.
– Vi har inte fler kvinnor än de som står på listan som vill kandidera. Vi behöver fler kandidater överlag, både män och kvinnor, säger Simon Alm.
Kristdemokraternas ordförande i Uppsala, Mimmi Westerlund, tror inte heller att kvotering är lösningen.
– Målet är såklart att spegla Uppsalas befolkning så bra som möjligt, men i det här fallet har vi valt de mest kompetenta personerna, säger hon.
Varför könsfördelningen i årets valsedel är så ojämn kan Mimmi Westerlund inte svara på.
– Vi har tillfrågat ungefär lika många kvinnor som män att kandidera, men många kvinnor har tackat nej. Vad det beror på vet jag inte, säger hon.
Bara Feministiskt initiativ har en kvinna som toppkandidat, medan övriga partiernas listor toppas av män.
Olle Folke är universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Han har genomfört studier av könsfördelningen inom kommunpolitik och tycker att det är anmärkningsvärt att åtta av nio toppkandidater i Uppsala är män.
– Uppsala har historiskt sett varit bra på att ha en jämn könsfördelning. Det är svårt att säga varför det blivit så här i detta val. Kanske är det här en enskild händelse, men det är ganska extremt, säger han.
Generellt sett är kvinnor underrepresenterade inom kommunpolitiken, även om jämställdheten sedan 2014 blivit bättre enligt Olle Folke.
– En drivande faktor var kvoteringen i början av 90-talet som bland annat Socialdemokraterna genomförde. Det har lett till fler kvinnor på toppositioner. Jämställdhet är viktigt eftersom män och kvinnor har olika livserfarenheter, vilket bidrar till olika perspektiv och bredare frågor.