Fler kvinnor än män i ledningen

Relativt jämställt i högsta ledningsgruppen. Men i övrigt har Östhammars kommun desto mer att jobba med.

Majoritet kvinnor. I den högsta ledningsgruppen på Östhammars kommun ingår i dag sex kvinnor och fyra män. Längst fram i mitten  Linn Sunnelid, administrativ chef inom lednings- och verksamhetsstöd. Näringslivschef Ulf Andersson saknas på bilden.

Majoritet kvinnor. I den högsta ledningsgruppen på Östhammars kommun ingår i dag sex kvinnor och fyra män. Längst fram i mitten Linn Sunnelid, administrativ chef inom lednings- och verksamhetsstöd. Näringslivschef Ulf Andersson saknas på bilden.

Foto: Josef Nylén

Jämställdhet2017-03-08 07:55

Östhammars kommun har cirka 1 800 anställda. Det så kallade Jämix-resultatet från Nyckeltalsinstitutet visar bland annat att långtidsfrånvaron är dubbelt så hög bland kvinnor som bland män, att endast 54 procent av kvinnorna är heltidsanställda jämfört med 78 procent av männen samt att kvinnor tar ut betydligt mer föräldraledighet än män (se fakta).

Linn Sunnelid, kommunens administrativa chef inom lednings- och verksamhetsstöd, menar att det är bra att frågan kommit upp på bordet.

– Det är ju vi som bett om den här rapporten, om vi hade varit ointresserade av att jobba med jämställdhetsfrågor så hade vi kunnat låta bli.  Första steget är att se hur det ser ut och få en nulägesanalys. Det är när det kommer till åtgärderna som det blir intressant, men för att det ska hända saker behöver man sätta ljuset på det.

Ida Eklöf är kommunens jämställdhetshandläggare. Hon anser också att jämställdhetsfrågor behöver lyftas fram mer, för att öka medvetenheten om hur det ser ut och för att medborgarna ska ställa krav.

– Vi säger ofta att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men vi vet att det finns mycket kvar att göra och vi vill att fler ska få syn på det här.

Hon berättar att kommunfullmäktige förra våren antog en strategi för att arbeta med jämställdhetsintegrering. Från år 2016 jobbar man med könsuppdelad statistik på en rad områden som rör de mål som fullmäktige och nämnderna satt upp.

– Det handlar om kommunen som attraktiv arbetsgivare, men kanske framför allt om kommunen som servicegivare gentemot våra invånare, säger Ida Eklöf.

Målen rör bland annat skolbetyg, brukarnöjdhet i äldreomsorg, bemötandefrågor och trygghet. Ett generellt mål är att kvinnor och män ska få samma förutsättningar i kommunens verksamheter. Om första steget är kartläggning handlar nästa två steg om analys och åtgärder, fortsätter Ida Eklöf.

– Det är inte alltid vi behöver göra analyserna själva. I många fall finns nationell statistik som ser likadan ut och då kan vi dra nytta av det.

Yrkesgrupper inom kommunen där det är höga sjukskrivningstal, behöver enligt Ida Eklöf studeras närmare och jämföras med andra grupper.

– Vi behöver titta mer på hur beräkningar görs för vad man förväntas hinna med att göra på en arbetsdag, till exempel hur lång tid det får ta att städa en yta. Beräkningar av arbetstiden görs kanske inte på samma sätt överallt.

I en del kommuner har försök inletts med kortare arbetstid för vård- och omsorgspersonal, med bibehållen lön.

– Det är flera intressanta försök på gång och vi ska förstås dra lärdom av hur de lyckas, säger Linn Sunnelid som inte utesluter att sådant kan övervägas i kommunen framöver.

Inom kort blir resultatet från 2016 års Jämix offentligt. Varken Linn Sunnelid eller Ida Eklöf tror att det kommer att visa något större lyft för Östhammars kommuns del.

– Det finns ingen quick fix. Mycket är på gång, vi har etappmål där vi också implementerar olika delar i verksamheterna. Men frågor som rör kultur tar lång tid att förändra, säger Linn Sunnelid.

Hon lyfter fram kommunens satsningar på trygga anställningar och rätt till heltid, samt ett omfattande systematiskt arbetsmiljöarbete som inletts med flera utbildningar där 135 chefer och skyddsombud deltar.

– Det ger verktyg att jobba med de här frågorna.

Ida Eklöf uppfattar att jämställdhetsarbete är mer prioriterat i kommunen i dag än tidigare och integreras i verksamheterna.

– Om arbetet tidigare bedrevs i en friggebod på tomten sker det i dag i det stora huset, under samma tak som alla andra frågor.

Lågt Jämix-resultat 2015

Östhammars kommun valde år 2015 att delta i Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex, i likhet med ett tjugotal andra kommuner och ett antal andra större organisationer (totalt 164 stycken). Med 58 poäng placerade sig Östhammar sist av samtliga deltagande kommuner. Medianvärdet var 105 och bästa kommunen hade 131 poäng.

Nio nyckeltal har vägts samman till ett index som utgör ett mått på hur långt jämställdheten nått. I högsta ledningsgruppen har Östhammar en överrepresentation av kvinnor. När det gäller lön, karriärmöjligheter, sjukfrånvaro, uttag av föräldradagar och sysselsättningsgrad fick kommunen lägre poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!