Jägare protesterar mot skärpta lagar

Polisen klarar inte att stoppa illegala vapen och ger sig därför på de legala. Det anser jägare i Enköping och hela Sverige.

Förslag om vapenlagar som går längre än EU:s direktiv och nya regler för skjutbanor upprör svenska jägare och sportskyttar.

Förslag om vapenlagar som går längre än EU:s direktiv och nya regler för skjutbanor upprör svenska jägare och sportskyttar.

Foto: Lotta Lille

Jakt2019-05-18 07:00

Det handlar om förslag på hur svenska lagar ska anpassas till EU:s vapendirektiv och hur polisens nationella föreskrifter om skjutbanor ska utformas. ”Tjänstemannaaktivism” är ett återkommande omdöme från jägare.

Licenskrav för magasin med fler än tio patroner, tidsbegränsade vapenlicenser och inskränkning av tillåtna vapentyper hör till det som går utöver EU-direktivet. Tillståndsplikt även för tillfälliga skjutbanor som jaktstigar föreslås bli en del av polisförordningen. De som protesterar anser att laglydiga jägare och sportskyttar drabbas av förslag som sägs riktas mot organiserad brottslighet och terrorism.

Hans Augustin är banchef på Snedens jägarcentrum i Enköping, och jägare.

– Svenska lagar skall inte gå längre än EU:s vapendirektiv, och flertalet remissinstanser har varit kritiska, säger Hans Augustin.

Förslaget om magasinlicens drabbar i första hand sportskyttar men förslaget att antalet lösa pipor begränsas till fyra, upprör jägarkåren:

– Att ha olika pipor för olika typer av jakt sparar pengar eftersom det är vapnets stomme, lådan, som är den dyraste delen, säger Hans Augustin.

David Skagerlind i Kungs-Husby jagar företrädesvis vildsvin i Trögden där de har etablerat sig starkt.

– En tillfällig skjutbana, det skulle betyda en övningsplats på egen mark och jaktstigar med skjutstationer anordnade av klubbar där medlemmar kan träna. Det är klart att det blir stora problem och kostnader om varje övningsplats och skjutstation ska inspekteras och ges tillstånd. I förlängningen blir övningstillfällena färre och det är varken bra för jägare eller djur, säger David Skagerlind.

Hans Augustin ger exempel från en jaktstig där skjutstationen hade rörliga profilmål:

– Först kom ett vildsvin, skott, så ett vildsvin, skott igen, och sen en hund! Det är så jägares vaksamhet tränas, säger Hans Augustin.

Lars Björk är jaktvårdskonsulent i Svenska jägareförbundets region Mitt och mycket kritisk till de olika förslagen:

– Vissa halvautomatiska vapen förbjuds och det drabbar inte bara dem som håller på med dynamiskt sportskytte, utan också dem med rörelsehinder i axlar. Jagar man vildsvin eller björn kan två snabba skott behövas, säger Lars Björk.

Att försvåra skjutträning med jaktstigar anser han är väldigt olyckligt:

– I kriminella sammanhang är det illegala vapen, inte jägares legala vapen, som används. Man kommer inte åt kriminella med krav på licenser och skjutbanetillstånd i lagar och föreskrifter, säger Lars Björk.

Vapen och skjutbanor

Den som vill inneha vapen och ammunition måste ansöka om och få vapenlicens. Den sökande ska ha fyllt 18 år, vara laglydig och i ansökan ange vad vapnet ska användas till, vilken typ av vapen eller vapendel, vilket fabrikat och vilken modell ansökan gäller.

Licens kan ges för stomme, pipa och slutstycke tillsammans, eller för enskilda delar.

I Sverige, till skillnad från till exempel Norge och Finland, krävs separat licens för ljuddämpare.

Tillstånd för skjutbanor ges av polisen och gäller anläggning och drift av utrymme som används för målskjutning. Nu föreslås att tillstånd ska krävas även för ”tillfälliga skjutbanor”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!