Hägerjakt blir tillåten i Dalälven

Länsstyrelsen tillåter för första gången någonsin skyddsjakt på Gråhäger i Dalälven. Jakten ska skydda de havsöringsyngel som sätts ut i älven i höst.

Länsstyrelsen i Uppsala län tillåter för första gången skyddsjakt på Gråhäger i Dalälven.

Länsstyrelsen i Uppsala län tillåter för första gången skyddsjakt på Gråhäger i Dalälven.

Foto: Silas Stein/TT

Jakt2019-10-09 18:55

Tidigare i år har jägare haft möjlighet att skjuta 300 skarvar för att skydda de öringsyngel – den så kallade smolten – som sätts ut i Dalälven och som sedan vandrar ut i Östersjön.

Av samma skäl har länsstyrelsen i Uppsala län nu beslutat att ge föreningen Älvkarleby fiskvårdsområde tillstånd till skyddsjakt på fem gråhägrar fram till den sista november i år. Föreningen har i sin ansökan skrivit att gråhägern utgör ett potentiellt hot i samband med utsättningen av smolt.

I länsstyrelsens beslut framgår att det är första gången någonsin som man beviljar skyddsjakt på gråhägern i området. I beslutet säger myndigheten att hägern kan orsaka allvarlig skada på fiskbestånd och i förlängningen på fiskturismen i Älvkarleby. 

Gråhägern är en rödlistad art som det inte får bedrivas någon licensjakt på. Däremot kan länsstyrelsen bevilja skyddjakt om inga andra åtgärder hjälper för att få fågeln att hålla sig borta från att fånga fisk.

– Hägerfrågan har inte varit aktuellt tidigare. Nu har Älvkarleby fiskvårdsområde lyft att den tar en del fisk och utgör ett hot mot fisketurismen. Så nu gör vi ett försök med jakt på fem fåglar som vi sedan får utvärdera, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.  

I beslutet betonas att jakt inte är en långsiktig åtgärd för att minska populationen av gråhäger.

– Skrämselsåtgärder och nya typer av utrustning för fiske är viktiga åtgärder, men här krävs också forskning för att hitta de mest effektiva åtgärderna, förklarar Sebastian Olofsson. 

Karta: Älvkarleby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!