De flesta i Sverige ogillar islam

Majoriteten av Sveriges invånare har en negativ inställning till islam. Men andelen positiva har ökat något.

Islam2017-02-06 09:05

Få frågor väcker så starka känslor som islam. Det blir tydligt inte minst i en del diskussionsgrupper på nätet där tonläget kan bli högt uppskruvat när muslimer kommer på tal.

Men vad anser egentligen den stora massan av befolkningen om islam vid sidan av de mest högljudda tyckarna?

Det har opinionsorganisationen SOM-institutet vid Göteborgs universitet försökt att ta reda på.

I en enkät som besvarades av cirka 1 600 personer år 2015 uppgav 54 procent att de hade en negativ inställning till islam. Det var en ökning från 2011 då siffran var 50 procent negativt inställda.

Men sett i ett längre perspektiv verkar det inte ha skett så stora förändringar. År 2005 var 53 procent negativa, det vill säga att det skett en ökning med endast en procentenhet jämfört med 2015.

Lennart Weibull, seniorprofessor vid SOM-institutet, betraktar siffrorna som förvånansvärt stabila.

– Med tanke på den kritiska beskrivning som förekommit i massmedierna kring terrorism och konflikter i den muslimska världen kunde man ha väntat sig en större ökning av andelen negativt inställda till islam.

Vad kan det bero på att det inte blivit så?

– En förklaring kan vara att frågan handlar om inställningen till islam som religion. Så länge man tänker i religionstermer måste det kanske mer till innan det blir kraftigare förändringar av attityderna, säger Lennart Weibull.

En liten minoritet, 10 procent, svarade i SOM-undersökningen 2015 att de hade en positiv syn på islam. Det är en uppgång sedan 2005 då det fanns 7 procent som var välvilligt inställda.

De som är mest negativa till islam återfinns bland män, äldre, lågutbildade och landsbygdsbor. Uppdelat efter politiska sympatier hittar man de minst negativa bland Miljöpartiets sympatisörer. Siffran är 22 procent och studien visar att det till och med inom MP-gruppen finns en övervikt av islamnegativa.

I Mångfaldsbarometern som Högskolan i Gävle gjorde 2016 redovisas attityder till bland annat muslimer. Antalet intervjuade är dock bara drygt 600 personer vilket gör att siffrorna bör tolkas försiktigt.

Här är några påståenden som de intervjuade i Mångfaldsbarometern fått ta ställning till:

* Muslimska kvinnor som lever i Sverige är i större grad förtryckta än andra kvinnor i Sverige. 61 procent instämde i påståendet.

* Kristna värderingar är mer moderna än muslimska. 39 procent instämde.

* Finns det religioner med negativa värderingar som krockar med bland annat mänskliga rättigheter? 84 procent svarade islam. 22 procent svarade judendom och 16 procent kristendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!