Akmal Hyder är kassör i Dawastiftelsen i Uppsala och den som skickat in bygglovsansökan. Han har svårt att förstå den oro som planerna på det islamiska centret skapat.
– Vi har jobbat i många år i Stenhagen och haft aktiviteter i ABF:s lokaler. Pengarna till centret kommer helt från insamling från stiftelsens medlemmar, ingenting från andra länder.
Akmal Hyder berättar att centret är tänkt att bli en plats för religiösa aktiviteter så som bönestunder. Men även en plats där ungdomar och vuxna kan umgås.
– Sedan kommer vi att hjälpa ungdomarna att integreras bättre i samhället.
Hur då?
– Vi har ett bra samarbete med kyrkan i Stenhagen och vi hoppas att ungdomar från kyrkan och från islamiska centret kan mötas. Många ungdomar är osäkra och vi behöver berätta vad deras plikt är och det är att integrera sig i samhället och få ett jobb.
Är en konservativ tolkning av Koranen förenlig med det svenska samhället?
– Koranen säger att du måste vara god med dina grannar, oavsett vilka grannarna är och vad de har för religion.
Inne i centret separerar ni män och kvinnor, där männen har större utrymme. Varför?
– Män och kvinnor ber på olika sätt. Och eftersom män har en plikt att komma till moskén och be, men inte kvinnor, så tror vi att fler män kommer. Annars har vi inga problem med att män och kvinnor umgås. Både flickor och pojkar ska utbilda sig och få jobb.
Får kvinnor sitta i ledningen för Dawastiftelsen?
– Ja, vi har ingen avgränsning så. Men vi har inga kvinnor i ledningen i dag.
I en intervju i UNT 2012 fick du frågan vad som är viktigast: Koranen eller svensk lag. Då hade du svårt att svara på frågan. Vad skulle du svara i dag?
– Lagarna i det land du bor i måste respekteras. Sedan är det olika saker, du måste kunna utöva din religion eftersom vi har religionsfrihet.
I bygglovsansökan står att ni ska samarbeta med Uppsalamoskén. Hur ser du på den imam som föreläst i Uppsalamoskén och som nu ska utvisas ur landet?
– Att vi är emot all form av extremism. Vi vill fokusera på bön och integration.
Om ni får bygglov, när börjar ni då bygga?
– Så fort som möjligt, men bygglovsärendet har tagit längre tid än väntat. Vi hoppas få bygglov för vi är ivriga att bidra till det här samhället.